Antena Meniu Search
x

Video Drama rudelor care nu mai ştiu nimic de pacienţii internaţi cu noul coronavirus

La zece luni de la începutul pandemiei, uităm de victimele colaterale ale bolii. Rudele pacienţilor acuză cadrele medicale că nu reuşesc să obţină informaţii despre cei dragi. Cel mai greu e pentru cei care pierd pe cineva. Oamenii se sting singuri, fără să apuce să îi audă pe cei dragi pentru ultima dată.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 02.12.2020, 20:33

Vezi și
  • Mulţi români nu apucă să-şi ia rămas bun de la rudele care mor de coronavirus.
  • Mulţi români acuză autorităţile şi specialiştii de lipsă de omenie.

Mircea Tocaci, fiul unei paciente decedate: Eu m-am dus să o recunosc pe mama în ziua în care am înmormântat-o... Am fost primiţi într-o încăpere să-i spunem ... udă, pe jos era şi noroi şi lac. Trupurile erau scoase din nişte containere. Erau puse pe jos, pe stradă şi, noi, aparţinătorii, trebuia să ne recunoaştem rudele.

Sunt ultimele imagini cu femeia care i-a dat viaţă. A sfârşit singură, în Spitalul Judeţean din Ploieşti, fără să îşi ia rămas bun de la fiul ei. Bărbatul a aflat că mama lui a murit după ce a dat el un telefon la spital. Nimeni nu-l sunase să-l anunţe.  

Mircea Tocaci, fiul unei paciente decedate: Mori ca un câine, fără să fie nimeni lângă tine. Şi eventual te pune într-un sac, aşa cum a fost pusă ea, sac pe care scrie "fără lumânare". O să simt tot timpul golul ăsta în mine, faptul că nu am putut să am grijă de ea.

Pentru că femeia nu mai suporta masca, a fost legată de mâini. Fiul ei trecuse prin boală şi avea anticorpi. A vrut să intre în secţie şi să îşi ţină mama de mână în ultimele momente, dar nu a fost lăsat. În faţa tuturor spitalelor COVID sunt oameni disperaţi care nu au apucat să vorbească cu cei dragi înainte să moară. 

Tânăr: L-au lăsat trei-patru zile cu telefonul, putea să vorbească cu rudele, adică cu familia, după aia a zis că e băgat la Terapie Intensivă. I-au luat telefonul, i l-au închis. I-am rugat, dom'ne, băgaţi-i telefonul la încărcat. Nimic. Telefonul e mort, nu se mai ştie nimic de el. 

135 de români infectați cu noul coronavirus au murit în ultimele 24 de ore. În spatele fiecărui număr e un om care a plecat spre spital cu speranţa că va fi salvat: "Acum două săptămâni l-am adus şi acum îl luăm în... Dezastru. Mai ales pentru familii".

Doar că în acest calvar, nimeni nu mai are timp de rudele celor bolnavi. 

Ruda unui pacient: Mă duc la poartă, încerc să stau de vorbă cu ei. Nu vrea să iasă nimeni. Spune că n-au voie. Vă daţi seama ce poate să fie în sufletul meu: supărare, durere, furie.

Fiorella Mitoiu, purtător de cuvânt Spitalul Pantelimon: Ca să putem avea timp să ne ocupăm de pacienţi, nu putem să stăm non-stop la telefon. De fiecare dată când se întâmplă ceva, că e mai bine, că e mai rău, că se pune problema de transfer, pentru fiecare posibil transfer, luăm legătura şi cu familia.

Pentru a treia zi la rând, au fost raportate mai puţin de 5.000 de noi cazuri. În ultimele 24 de ore, 4916 români au fost diagnosticaţi cu COVID-19. E drept, numărul testelor a scăzut foarte mult. De patru zile, se fac mai puţin de 17.000 de teste. În mod normal, se făceau în 24 de ore în jur de 30-35.000 de teste.

Situaţia e critică la Terapie Intensivă. Astăzi am atins un nou record. 1.260 de paceinți sunt la ATI şi se luptă pentru aer. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Drama rudelor care nu mai ştiu nimic de pacienţii internaţi cu noul coronavirus