Antena Meniu Search
x

Video Autorităţile au interzis pescuitul cu plase în Deltă, de teamă că unele specii de peşti ar putea dispărea 

Pescuitul cu năvod şi setcă este interzis în zona Tulcea şi în Deltă. Autorităţile au luat măsura pentru că Dunărea este la cel mai mic nivel din ultimii 10 ani. Căldura excesivă din Dobrogea a făcut ca apa fluviului să scadă chiar şi cu doi metri. Asta înseamnă că s-ar prinde cantităţi uriaşe de peşte, ceea ce ar pune în pericol biodiversitatea. 

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 05.11.2023, 09:21

Vezi și

Pământ crăpat, insule unite cu malurile și limbi de pământ ieșite în mijlocul Dunării. Așa arată acum... marele fluviu. Efectele secetei sunt tot mai vizibile pe apă. În unele zone, nivelul a scăzut chiar și cu doi metri. 

Acum, unde era odată Dunărea este doar pământul crăpat de căldură. 

Andreea Filip - reporter Observator: Ca să vă faceţi o idee de cât de mult a secat Dunărea, închipuiţi-vă că insula din spatele meu era complet înconjurată de ape şi se ajungea doar cu barca. Iar, acum, face parte din mal.

La Ghindăreşti sau Capidava, în judeţul Constanţa, apa s-a retras şase metri de la mal. Iar pe unde, în urmă cu câteva săptămâni puteai merge cu barca, acum mergi pe jos cu apa până la glezne.

Pe acelaşi subiect

Andreea Filip - reporter Observator: La Capidava, în nordul Dobrogei, nivelul Dunării a scăzut atât de mult încât în unele porţiuni au ieşit la suprafaţă insule de pământ. Acestea au fost semnalizate astfel încât să fie evitate accidentele navale. 

Pescar: Secetă a mai fost, dar aşa, nu a mai fost de aproximativ 10 ani. Nefiind ploi asta înseamnă că şi Dunărea se alimentează cu mici afluenţi, din derele care sunt pe aici, pe sus. 

Pescuitul la setcă şi năvod, interzis

Autorităţile au interzis pescuitul la setcă și năvod. Practic, apa a scăzut atât de mult încât peştii înoată acum ...pe o suprafaţă mai mică. Atunci când pescarii îşi aruncă plasele în apă, peştii nu mai au scăpare şi se prind cantități uriașe care depășesc cotele impuse. În acest fel, ar putea fi puse în pericol diverse specii.

Adrian Bîlbă - consilier ANPA: Nu mai rămân suficient de multe exemplare care să ierneze şi care să se reproducă şi să asigure o populaţie piscicolă bună şi pentru anul viitor.

Apa a scăzut și în Delta Dunării. Cele mai afectate sunt canalele care sunt deja colmatate și care nu au fost dragate de ani de zile. Meteorologii vin însă cu o veste bună - anunță că nivelul Dunării este în creştere. Totuşi, la intrarea în ţară a fluviului, cota este sub cea normală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Autorităţile au interzis pescuitul cu plase în Deltă, de teamă că unele specii de peşti ar putea dispărea