Antena Meniu Search
x

Video După sărbători, urmează "Apocalipsa brazilor". Cinci variante prin care arborii pot să redevină utili pentru oameni

A început Apocalipsa Brazilor. După ce ne-au înfrumuseţat casele de sărbători, pomii de Crăciun sfârşesc veştejiţi şi aruncaţi prin marile oraşe. Există, însă, cel puţin cinci variante civilizate şi ecologice prin care arborii pot să redevină utili pentru oameni. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 05.01.2023, 19:52

Vezi și

În faţa scărilor de bloc, ba chiar şi în intersecţii din Bucureşti, au început să apară brazi uscaţi, aruncaţi din apartamente. Scuza cea mai frecventa. 

Locatar: Îmi pare rău dar l-am pus la capătul blocului. A fost foarte mare şi mi-e greu. 

Primăriile din aproape toate sectoarele Capitalei au înfiinţat puncte de colectare speciale pentru brazii de Crăciun.

Sorin Ganciu, director Servicii Publice Sector 6: Nu îl arunci aiurea de la geam să loveşti un cetăţean în cap cu bradul ci civilizat ori il aduci la unul din cele 11 puncte de colectare.

Pe acelaşi subiect

Asociaţiile de locatari care nu au un punct de colectare în apropiere, pot aduna mai mulţi brazi şi să cheme firma de salubritate să îi ridice. Pomii de Crăciun vor ajunge la staţia de sortare, unde sunt tocaţi şi reciclaţi. 

Andreea Milea, reporter Observator: Prin tocare, dintr-un singur brad de dimensiuni medii, pot rezulta și 10 kilograme de răşină ce mai apoi sunt folosite pe post de combustibil. 

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2: Aceşti brazi vor fi tocaţi şi vor fi folosiţi pentru spaţiile verzi din Sectorul 2.

Dan Trifu, reprezentant Eco Civica: Sunt un îngrăşământ excelent, din ei facem un compost cu care îngrăşăm solul.

Brazii adunaţi în luna ianuarie dintr-un singur sector, s-au transformat în 178 tone de compost

Anul trecut, brazii adunaţi în luna ianuarie dintr-un singur sector, s-au transformat în 178 tone de compost. 

Cîrjan Bogdan, reprezentant firmă de salubritate: Până acum, pe luna decembrie, am strâns 50 de tone.

Şi magazinele de bricolaj valorifică brazii. Cine duce la depozitele lor pomul de Crăciun primeşte un cadou. 

Mihaela Ignat, reprezentant magazin de bricolaj: Durează până pe data de 15 ianuarie perioadă în care clienţii noştri cât si clienți care au cumpărat din alt magazin pot aduce brazii și primesc un voucher în valoare de 25 de lei. Pot folosi acest voucher până pe data de 12 februarie. 

Cea mai ecologică variantă este un brad în ghiveci, replantat după sărbători. Cine vrea să îl planteze într-un parc public trebuie să ceară aprobarea primăriei, însă. Ca să reziste după replantare, nu trebuie ţinut în casă mai mult de 10 zile, udat o dată la trei zile. 

Marian Mitru, horticultor ADP Sector 6: Procentul este undeva la 70-80% doar dacă se respectă indicaţiile. Planta aceasta este pentru exterior. Nu este o plantă pentru apartament. Are nevoie de temperaturi joase. 

Ca să scape de griji, mulţi au împodobit, însă, un brad artificial, care îşi păstrează frumuseţea contrafăcută până la 20 de ani. Şi la Arad autorităţile ar vrea să valorifice brazii, însă oamenii îi aruncă împreună cu gunoiul menajer. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » După sărbători, urmează "Apocalipsa brazilor". Cinci variante prin care arborii pot să redevină utili pentru oameni