Antena Meniu Search
x

Cursă dramatică pentru a-i găsi unei gravide în travaliu, infectată cu Covid-19, loc într-un spital din Bucureşti. Video

Este ziua unui record sumbru: peste 100 de oameni au fost ucişi de ieri până astăzi în România de coronavirus. Şi bilanţul cazurilor creşte alarmant: după spitale, şi maternităţile sunt pline. O echipă Observator a filmat în exclusivitate cursa dramatică a salvatorilor pentru a-i găsi unei tinere gravide infectată cu COVID un loc. Finalul e unul fericit: femeia a născut un băieţel sănătos. 

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 27.10.2020, 20:34

Vezi și
  • Peste 100 de români au fost răpuși de coronavirus în ultimele 24 de ore.
  • Autoritățile găsesc tot mai greu locuri de internare pentru pacienții infectați cu noul coronavirus.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

O ambulanță cu lumini şi sirene pornite care goneşte prin oraş e imaginea acestor zile în Capitală. Fiecare ascunde o dramă şi o speranţă. În această salvare medicii încearcă să salveze nu una, ci două vieţi. 

O tânără gravidă a intrat în travaliu. A aflat cu doar câteva clipe în urmă că are coronavisus. O veste proastă e urmată de alta: nu mai poate naşte la Maternitatea Filantropia ci într-un spital pentru pacienţi cu coronavirus. Pentru medici începe o altă cursă: să-i găsească un loc. 

La Maternitatea Bucur nu mai sunt paturi libere. Salvarea vine în ultima clipă de la Spitalul Polizu care din cele două paturi pentru gravidele cu COVID are unul gol. Începe o cursă nebună prin oraş pentru că tânăra are o boală mai veche care i-ar putea pune copilul în pericol. 

Sorin Mihăilescu, medic SMURD: A fost doar fericită că o să poată să nască în condiţii sigure.

Misiunea are un final fericit: femeia a adus pe lume un băieţel de 3,8 kilograme. Bebeluşul a fost însă imediat preluat de medici şi testat. E negativ, dar mama îşi va putea strânge copilul în braţe abia când scapă de coronavirus. 

Pe măsură ce numărul cazurilor creşte de la zi la zi, pentru medici e din ce în ce mai greu să găsescă un loc pentru tinerele gravide infectate. 

Sorin Eșeanu, medic ginecolog: Ştim ce înseamnă să ai un pacient pe care ştii că nu îl poţi ajuta. Să încerci să-l transferi şi să nu fie primit pacientul din lipsă de locuri. Este foarte complicat.

Bogdan Oprița, coordonatorul SMURD Bucureşti: Am avut şi câte 350 de cazuri covid în 24 de ore. Îi ducem peste tot, Medgidia, Bârlad, Caracal, Râmnicu Sărat, Târgu Mureş. 

După opt luni de pandemie, medicii și asistenții de la SMURD sunt epuizați. Dar de fiecare dată când pleacă în misiune, eroii în combinezoane albe își spun că la final nu au voie să iasă altfel decât învingători.

Narcis Stoian, asistent SMURD: Nu bei apă, nu mănânci, nu mergi la toaletă. Au fost momente în care simțeam că nu mai putem, colegi care au leșinat. E destul de dificil, dar pacienții au nevoie de ajutor și nu-i poate ajuta nimeni. Ești singura speranță a pacientului.

Medicii şi asistenţii luptă pentru fiecare bolnav. Uneori pleacă într-o misiune şi se întorc a doua zi în Bucureşti. Tot ce contează însă e ca la final să salveze vieţi. 

Narcis Stoian, asistent SMURD: A fost un caz cu un domn pe care l-am resuscitat de două ori şi pe care l-am luat practic de lângă copilaşi. A rămas în viaţă domnul.

4.724 de români au fost diagnosticaţi cu COVID-19 în ultimele 24 de ore. S-au făcut peste 28 de mii de teste. Situaţia e critică în toate spitalele. 824 de români sunt internaţi acum la Terapie Intensivă. 

Oficialii au anunţat în această seară suplimentarea locurilor la ATI în Bucureşti. 

Klaus Iohannis, președintele României: Vom avea în șapte spitale o extensie a capacității de Terapie Intensivă și în următoarele maximum 10 zile vom avea, suplimentar față de ce există, 123 de paturi de Terapie Intensivă. 

Virusul a răpus cei mai mulţi români într-o zi: 104. 

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Cursă dramatică pentru a-i găsi unei gravide în travaliu, infectată cu Covid-19, loc într-un spital din Bucureşti. Video