Antena Meniu Search
x

Curs valutar

"Ea a vrut foarte mult să meargă". Iubitul Dianei, fata ucisă de urs în Bucegi, a povestit cum s-a petrecut tragedia

Drumeţie cu deznodământ cumplit în Munţii Bucegi. O tânără de doar 19 ani a fost târâtă şi ucisă de un urs pe traseul turistic Jepii Mici. Atacul neobişnuit s-a derulat sub ochii prietenului fetei care n-a putut decât să sune la 112. În încercarea de a se elibera din colţii animalului, atât fata, cât şi ursul s-au prăbuşit într-o prăpastie. Trupul tinerei a fost cu greu recuperat, pentru că animalul a încercat să-i atace şi pe salvatori. 

de Redactia Observator

la 10.07.2024 , 13:56

Cei doi tineri se aflau pe traseul Jepii Mici, unul dintre cele mai populare de pe Valea Prahovei. S-au hotărât în ultimul moment să facă drumeţia, din dorinţa fetei. Un urs le-a ieşit în cale chiar pe poteca de lângă Valea Spumoasă. Sălbăticiunea s-a năpustit asupra tinerei de 19 ani, a prins-o de picior şi a târât-o câţiva metri. "Problema delicată a fost că victima ursului a căzut cu ursul până în firul văii, undeva la 120 de metri", explică Sergiu Frusinoiu, coordonator Salvamont Buşteni.  

Fata n-a avut nicio şansă în lupta cu ursul. Şocat de întreaga scenă, prietenul ei a apucat totuşi să sune la 112. Opt salvamontişti au pornit în căutarea tinerei fără să ştie pericolul la care se expun. Au coborât în rapel în râpă, unde au descoperit ursul lângă victima sa. Animalul a încercat să-i atace şi pe salvatori. "M-am temut pentru viaţa colegilor mei care erau cu pieptul gol în faţa pericolului. Norocul şi iuţeala în decizia paznicului de vânătoare a făcut ca şi colegii mei să fie vii", spune Sergiu Frusinoiu, coordonator Salvamont Buşteni.

Mărturia iubitului fetei ucise de urs

Vezi și

Paznicul de vânătoare a împuşcat mortal ursul. Prietenul fetei a ajuns la audieri unde le-a povestit poliţiştilor detalii despre atacul neaşteptat. "Eu am mai mers pe acest traseu, ea a vrut foarte mult să meargă. Echipament cât de cât, eram pregătiţi în ceea ce înseamnă urcare. Nu faceţi prostia să mergeţi neechipaţi cu spray de urşi pe munte pentru că se întâmplă nenorociri", mărturiseşte iubitul fetei. 

Pe acelaşi subiect

Fata era din Iaşi, dar se mutase în Bucureşti după divorţul părinţilor. "Fata era cuminte, n-aveai treabă cu dânsa, era liniştită. Ştiam că ea trebuia să se ducă în vacanţă cu prietenii. Trebuia să vină fata, că au casă aici, să facă curăţenie", a declarat mătuşa victimei. "Erau copii foarte frumoşi foarte bine îngrijiţi, îmi plăcea tare mult de e. O familie bună, foarte de treabă, la un moment dat ei s-au despărţit", povesteşte şi o vecină.

Zona în care s-a petrecut tragedia este cunoscută ca fiind una în care urşii îşi fac frecvent apariţia. Salvamontiştii spun însă că acest exemplar era extrem de agresiv. De aceea, un fluier cu care să facem zgomot sau un clopoţel agăţat de rucsac împotriva urşilor ne poate salva dacă ne întâlnim cu ursul pe munte. Totodată, specialiştii ne recomandă să aruncăm rucsacul în direcţia opusă celei în care plănuim să fugim. 

Tragedia din Buşteni, anchetată de autorităţi

Tragedia este acum anchetată de autorităţi care încearcă să afle dacă moartea fetei a fost cauzată de muşcăturile ursului sau de căzătura în prăpastie. Cu atât mai mult, cu cât vorbim despre un atac direct, deloc specific urşilor. 

În urma incidentului tragic a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă şi braconaj cinegetic. Iubitul fetei a fost deja audiat. Cei doi voiau să ajungă la Cascada Caraiman şi au urmat traseul Jepii Mici, de altfel, un traseu montan destul de frecventat de turişti. La un moment dat au auzit zgomotele ursului. Băiatul i-a propus fetei să renunţe la traseu, însă animalul ieşise deja pe potecă şi era mult prea târziu.

Tinerii au început să fugă, însă fata s-a împiedicat şi a căzut. Prietenul ei a apelat 112, iar salvamontiştii i-au sugerat să sperie animalul, să arunce cu beţe sau pietre în el, însă animalul nu s-a îndepărtat de tânără, a muşcat-o de picior şi a tras-o în jos pe potecă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 7 voturi
Întrebarea zilei
De câte ori consumaţi mezeluri pe săptămână?
Observator » Evenimente » "Ea a vrut foarte mult să meargă". Iubitul Dianei, fata ucisă de urs în Bucegi, a povestit cum s-a petrecut tragedia