Antena Meniu Search
x

EL este ULTIMUL SOLDAT care a murit în Primul Război Mondial! Un veteran respectat care avea să rămână în istorie

Războiul care a schimbat dramatic soarta Europei avea să ucidă, în cele 53 de luni de lupte, 8, 5 milioane de oameni, rănind alte 20 de miloane. Ultimul care a pierit a fost un britanic

Războiul care a schimbat dramatic soarta Europei avea să ucidă, în cele 53 de luni de lupte, 8, 5 milioane de oameni, rănind alte 20 de miloane. Ultimul care a pierit a fost un britanic

Primul Război Mondial, declanșat la 28 iulie 1914, urma să se încheie la 11 noiembrie 1918, după aproape 53 de luni de lupte tragice. Era ultimul dintre cele patru armistiții încheiate în acelaşi an: la Salonic – cu Bulgaria la 29 septembrie, la Mudros – cu Turcia la 30 septembrie, şi la Padova – cu Austria la 3 noiembrie. Din punct de vedere strategic, conflictul a pus capăt şi absolutismului monarhic şi a doborât patru mari im perii: german, austro-ungar, otoman şi rus.

A unsprezecea oră din a unsprezecea zi a celei de-a unsprezecea luni, “matricea otrăvitoare a secolului al XX-lea” lua sfârşit

În ziua de 11 noiembrie 1918, la ora 11.00 intră în vigoare armistițiul încheiat între Germania şi Antanta cu câteva ore mai devreme în aceeaşi zi. Documentul fusese semnat la ora 05.00, într-un vagon de tren oprit în pădurea Compiegne din Franța, în urma unei întâlniri dintre delegația Aliaților, condusă de mareşalul Ferdinand Foch, și cea a Germaniei, care îl avea în frunte pe politicianul Matthias Erzberger.

Departe de a fi o luptă nobilă, cele şase ore au rămas în istorie ca cele în care artileriştii au continuat să tragă obuz după obuz spre țintele germane pur şi simplu pentru că nu au vrut să care înapoi muniția.

În ultimele ore ale războiului, după ce fusese încheiată pacea, au murit inutil aproape 3.000 de soldați şi au fost răniți peste 6.000.

ULTIMA PIERDERE UMANĂ A RĂZBOIULUI!

Britanicii au înregistrat ultima pierdere, soldatul George Edwin Ellison, în jurul orei 9.30, în acea dimineață. Abia împlinise 40 de ani. A sfârşit la Mons, în Belgia, neştiind că Marele Război avea să se termine mai repede decât şi-ar fi putut închipui. Plecase să patruleze într-o pădure în care fuseseră reperaţi câţiva nemţi. Era un veteran respectat. Destinul, însă, nu l-a cruţat.

Augustin Trebuchon a fost ultimul francez care a murit, la ora 10.45, când se ducea să le spună celorlalți soldați că după ora 11.00 urma să se servească supa caldă.

Ultimul canadian, George Lawrence Price, a fost împuscat în cap cu două minute înainte de intrarea în vigoare a armistițiului, iar Statele Unite au pierdut ultimul om, Henry Gunther, cu 60 de secunde înainte de încheierea războiului, în timp ce îi ataca, de unul singur pe germanii uimiți de gestul lui.

Starea de război dintre cele două tabere a persistat încă şapte luni până la încetarea totală a războiului, consacrată prin semnarea Tratatului de la Versailles, în 28 iunie 1919, şi a următoarelor tratate cu Austria, Ungaria, Bulgăria şi Imperiul Otoman.

Astfel, încheierea Primului Război Mondial a avut loc în anul 1919, chiar dacă cele mai multe comemorări se concentrează asupra armistițiului din noiembrie 1918, potrivit IstoriePeScurt.ro.

Niciun alt conflict nu a avut un impact atât de dramatic asupra înfăţişării Europei. Harta continentului a suferit schimbări profunde după ce absolutismul monarhic a încetat să mai existe

Patru imperii s-au prăbuşit: cel German, Austro-Ungar, Otoman şi Rus – iar dinastiile care le-au condus, Hohenzollern, Habsburg, Osman şi Romanov, au dispărut şi ele.

Căderea Imperiului Otoman a pavat calea spre democratia modernă şi laicizarea statului succesor, Turcia. De asemenea, în Europa Centrală au fost înființate state noi: Cehoslovacia, Iugoslavia, Ungaria şi Austria, iar Polonia a devenit din nou independentă după mai mult de 100 de ani.

Rusia a devenit Uniunea Sovietică şi a pierdut Finlanda, Letonia, Lituania şi Estonia, care au devenit state independente. Ideea autodeterminării care circulă prin Europa şi destrămarea Imperiului Rus făcuse deja posibilă unirea României cu Basarabia, iar după încheierea Primului Război Mondial şi destrămarea imperiului Austro-Ungar, Regatul României a recuperat şi Transilvania(după ce se unise cu Bucovina), ceea ce a dus la Marea Unire.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » EL este ULTIMUL SOLDAT care a murit în Primul Război Mondial! Un veteran respectat care avea să rămână în istorie