Antena Meniu Search
x

Elena Udrea şi Alina Bica stau în condiţii mizere în cea mai veche închisoare din Costa Rica, care va fi demolată în 6 luni

Elena Udrea şi Alina Bica stau în condiţii mizere în cea mai veche închisoare din Costa Rica, care va fi demolată în 6 luni. Cele două au fost reţinute de pe stradă, în San Jose, de către ofiţerii Interpol.

Elena Udrea şi Alina Bica stau în condiţii mizere în cea mai veche închisoare din Costa Rica, care va fi demolată în 6 luni. Cele două au fost reţinute de pe stradă, în San Jose, de către ofiţerii Interpol. Vor fi duse în faţa unui judecător care va decide dacă mandatele lor de extrădare vor fi puse în aplicare.

După reţinere, Elena Udrea şi Alina Bica au fost încarcerate la închisoarea de femei El Buen Pastor, din Aserri, o suburbie a capitalei costaricane San Jose, aflată la 20 de km în sudul acesteia. Închisoarea este cea mai veche din Costa Rica, fiind construită în urmă cu mai bine de 80 de ani.

Este un centru de detenţie care găzduieşte aproximativ 180 de femei, toate cu condamnări uşoare, pentru că în acest spaţi condiţiile sunt total inadecvate pentru pedepse de lungă durată. Conform presei costaricane, spaţiile sunt improprii încarcerpării femeilor, nu există aproape deloc intimitate şi nici condiţii pentru recreere.

Pe acelaşi subiect

Guvernul costarican a luat decizia de a demola închisoare peste jumătate de ani, fiind în construcţie o alta, mai mare şi modernă, pentru femei. "În prezent, închisoarea este de fapt o cușcă și nu are nicio condiție sau perspectivă de gen. E nevoie dealtfel de spaţii, diferite de cele care sunt tradiţional destinate bărbaţilor.", a spus ministrul Justiţiei din Costa Rica, despre El Buen Pastor, în urmă cu şase luni, când s-a luat decizia dărâmării închisorii.

"Actuala închisoare a femeilor este cea mai veche din țară, nu are condițiile de infrastructură pentru ele. Este o arhitectură greoaie, improprie femeilor.", a mai spus ministrul.

În El Buen Pastor nu există celule individuale şi nici spaţii speciale pentru mama şi copilul, astfel că fetiţa Elenei Udrea nu e alături de aceasta, ci acasă, împreună cu mama fostului ministru şi cu iubitul Elenei Udrea, tatăl fetiţei.

Camerele pentru deţinute au şi câte 17 locatare, care locuiesc în paturi suprapuse, iar toaletele sunt comune. Există curţi interioare descoperite şi duşuri comune, spaţii minime de recreere şi niciun fel de încăpere care să asigure intimitatea.

Elena Udrea şi Alina Bica au fost reținute la cererea poliției române, spune presa din Costa Rica. Momentul în care Elena Udrea a fost reţinută a a fost filmat.

Conform Organismului de Investigaţii Judiciare din Costa Rica, Udrea, acuzată de luare de mită şi abuz în serviciu, a fost reţinută pe stradă, la ora locală 10:00 (n.r. 19.00, ora României), iar Bica, acuzată de luare de mită şi corupţie, a fost reţinută tot pe stradă, patru ore mai târziu. Acţiunea a fost realizată în colaborare cu Direcţia de Informaţii şi de Securitate Naţională.

Ambele aveau alertă roşie în baza de date Interpol, precizează instituţia.

Elena Udrea a anunţat în 20 septembrie că a născut o fetiţă, avocatul ei, Veronel Rădulescu, declarând că din acel moment nu mai există nicio şansă ca aceasta să fie extrădată, întrucât copilul va primi cetăţenie costaricană, iar statul nu va permite separarea lui de mamă.

Elena Udrea a fost condamnată în 5 iunie de instanţa supremă la şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul "Gala Bute" şi se află în Costa Rica din luna februarie, fiind dată în urmărire.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Elena Udrea şi Alina Bica stau în condiţii mizere în cea mai veche închisoare din Costa Rica, care va fi demolată în 6 luni