Video

Elena Udrea şi Ioana Băsescu, condamnate la închisoare în dosarul finanţării campaniei electorale din 2009

De Ana Maria Ghiarasim.
Publicat: 02.03.2021, 12:24.
Actualizat: 02.03.2021, 17:21

Elena Udrea a primit o condamnare la opt ani de închisoare cu executare, prin contopire, pentru instigare la luare de mită și spălare de bani, în dosarul finanţării campaniei electorale de la alegerile prezidenţiale din 2009. Ioana Băsescu, fiica fostului președinte, a fost și ea condamnată la cinci ani de închisoare.

Elena Udrea şi Ioana Băsescu, condamnate la închisoare în dosarul finanţării campaniei electorale din 2009

Elena Udrea şi Ioana Băsescu, condamnate la închisoare în dosarul finanţării campaniei electorale din 2009

Curtea de Apel București a contopit pedepsele în cazul Elenei Udrea, urmând ca aceasta să execute pedeapsa cea mai grea de 6 ani, sporită la 8 ani.

În același dosar, Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, a fost condamnată la cinci ani de închisoare. Ioana Băsescu a fost condamnată la 3 ani pentru instigare la delapidare, la încă 3 ani pentru instigare la spălare de bani. Contopind pedepsele, fiica președintelui a fost condamnată la 5 ani de închisoare în dosarul privind campania electorală din 2009.

Decizia în cazul fiicei președintelui, la fel ca și cea în cazul Elenei Udrea, care a fost condamnată la 8 ani de închisoare cu executare, este în primă instanță, aceasta putând fi atacată cu apel.

În acelaşi dosar, Dan Andronic, acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, a fost achitat.

Dosarul vizează finanțarea campaniei electorale din 2009

În mai 2017, procurorii DNA i-au trimis în judecată la instanţa supremă pe fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea, pe care o acuză de instigare la luare de mită şi spălare a banilor, pe fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheorghe Nastasia, pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea Victor Tarhon, pentru luare de mită, pe Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte Traian Băsescu, pentru instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor şi pe Ioan Silviu Wagner, director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, pentru delapidare.

De asemenea, DNA a dispus trimiterea în judecată a lui Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

Procurorii menţionează în rechizitoriu că în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

Potrivit procurorilor, legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era făcută de către Elena Udrea, care, la momentul respectiv, conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat că intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare.

Remiterea foloaselor infracţionale era disimulată prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă, menţionează procurorii DNA.

Stenograme din dosar: Ioana Băsescu și Francesco Giovanni

Fiica cea mare a fostului preşedinte era foarte precaută să nu fie înregistrată de procurori, motiv pentru care făcea îl verifica la piele chiar şi pe iubitul ei de atunci, Francesco.

BĂSESCU IOANA: Auzi, tu ai rămas cu 200 de mii de euro, aşa că nu mai comenta atâta!

FRANCESCO GIOVANNI: Care 200 de mii de euro? Care 200 de mii de euro?

BĂSESCU IOANA: Atâta ţi-au rămas, băiatule!

FRANCESCO GIOVANNI: Mie?

BĂSESCU IOANA: Da, da, da!

FRANCESCO GIOVANNI: Nicioadată! (...) Îţi repet. Cum justific eu sumele astea?

BĂSESCU IOANA: Le-ai plătit, da?

BĂSESCU IOANA: Nu eu. Tu!

BĂSESCU IOANA: Ia dă telefonul [BIP] de nesimţit! Dă.. Ia! Deschide-ţi bluza!

FRANCESCU GIOVANNI: Ia... ce să fac? Ai... tu ai înnebunit?

BĂSESCU IOANA: Deschide-ţi bluza!

FRANCESCO GIOVANNI: Uite-o! Mamă, deci, deja... hai că mă enervezi!

BĂSESCU IOANA: Da, da, da! Vreau să văd că n-ai...

FRANCESCO GIOVANNI: Dar de ce tre să mă zgârii? De ce râzi de mine?!

BĂSESCU IOANA: Vreau să văd că n-ai tehnică pe tine, băiatule!

FRANCESCO GIOVANNI: Asta era ultima! Înţelegi? Asta era ultima! Eu înţeleg că trebuie să fiu eu prostul să cadă şi să răspundă, că n-o să răspundă nimeni altcineva, o să răspund eu...

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Sergiu, tatăl călăreț, spune adevărul, după ce a vândut casa din donațiile de la Cătălin Moroșanu! De ce a fost nevoit să ia această decizie
spynews.ro
Reacția incredibilă a iubitei lui Vlad Voiculescu după ce a fost demis: Vor ieși la suprafață multe
gandul.ro
`Ne bucurăm să te vedem, boss!` Ion Țiriac, cu un discurs genial în spaniolă, i-a lăsat mască pe oficialii turneului din Barcelona | VIDEO
prosport.ro
A ajuns acasă mai devreme și și-a surprins soția în baie. Când a deschis ușa a încremenit. Ce făcea femeia, fără ca el să știe
redactia.ro
Horoscopul zilei de 15 aprilie 2021. Taurii au parte de succes profesional. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Alina Boz într-o ipostază extrem de sexy. Cum arată actrița în costum de baie
tvhappy.ro
La ce cascadorii sunt supuși pacienții, ca să fie urcați cu targa în TIR-urile ATI. IMAGINEA ANULUI
libertatea.ro
Acuzații șocante făcute de un jucător cotat de Dinamo la 4 milioane de euro: „Se dădea la mămicile jucătorilor!”
GSP
”Unde dai și unde crapă!” Șapte muzicieni americani fac furori peste Ocean cu folclor românesc
money.ro
Gigi Becali, război total cu o femeie pentru 1.800 de euro. Decizia care l-a înfuriat pe omul de afaceri
as.ro
Tatăl unei vedete din România, eliberat din închisoare după ce 11 ani a fost urmărit de poliţie pentru trafic de droguri de mare risc
as.ro
Vedeta care se zbate între viață și moarte. A ajuns să fie desfigurată: "Chipul meu frumos a fost mutilat"
as.ro