Video Elevii celebrului liceu Ion Luca Caragiale învată în frig. Fochistul s-a pensionat şi nu mai are cine să "dea" căldură zi de zi
Elevii unui liceu de top din Capitală gândesc la rece pentru că se încălzesc la şemineul de pe tabla smart. Copiii stau la ore înfofoliţi cu geci şi fulare, pentru că temperatura e una de frigider. Motivul: fără fochist nu se face foc. Liceul are doar un angajat care poate umbla la centrale şi fochistul nu poate sta la şcoală zi-lumină. Părinţii vor face o petiţie către Ministerul Educaţiei.
- Asia Express continuă cu o nouă etapă Sâmbătă și Duminiă 20:00, Luni și Miercuri de la 20.30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Moartea şocantă a elevei olimpice, nepoată de primar. Ștefi a anunţat ce urmează să facă. De ce bănuiesc polițiștii că ar fi vorba de o provocare pe TikTok
Atmosfera de la Colegiul Ion Luca Caragiale din Capitală e glacială. Şemineul virtual nu încălzeşte pe nimeni.
Elevă: Au ajuns copiii să aibă căciuli în cap şi fulare, eu port fular la şcoală.
Elevă: Colanţi, două perechi de soşete, bluză şi hanorac, doua bluze şi maieu pe dedesubt. Este prima dată când am trait aşa ceva
Părinţii sunt revoltaţi
- Accesul la terenurile de sport din şcoli, permis şi în afara orelor. Ce presupune proiectul de lege
- Zonele în care ar putea fi interzise "păcănelele". Elevii au ajuns să vândă din casă pentru a juca la ele
- Școala din România care și-a făcut propriul radio intern: "Să îi pregătim pentru viaţă, că teorie știm...
Mamă: A avut momente in care mi-a spus mami, ma duc cu pătura la şcoală, ca sa isi puna patura pe scaun ca sa poata sa stea pe scaun de cat de frig este. Îngheaţă efectiv în clasă! Este inadmisibil că de mai bine de trei săptămâni să nu existe încălzire. Vorbim despre un colegiu de prestigiu.
Pe grupurile de părinţi, frigul din şcoală e cel mai fierbinte subiect. În disperarea de cauză, vor să adune semnături pentru o petiţie către Ministrul Educaţiei.
Mamă: Din dată de 5 decembrie, când s-a revenit din minivacanţa, în incinta liceului Caragiale sunt 3,4 grade în sălile de clasă. Majoritatea ne-am ținut copiii acasă
De vină pentru lipsa de căldură din clase ar fi faptul că şcoala are doar un fochist, nu doi câţi ar fi nevoie. Regulamentul ISCIR permite funcționarea centralei termice doar în prezența unui fochist autorizat. La Caragiale există un singur angajat de câțiva ani buni, care nu poate supraveghea centrala non-stop.
Ivanşcu Ionel, fochistul şcolii: Dacă nu se face căldură noaptea, să mențînă temperatura, copiii când vin dimineață... Dau supapele afară dacă îl forțez prea mult. Caloriferele în două ore eu le încing, dar degeaba, că aerul e rece, nu se incălzeşte imediat, pe la 10,11, se mai amorteşte aerul.
Domnul Ionel face tot ce poate. Se ocupă de peste 30 de ani de încălzirea liceului. De doi ani însă a rămas fără coleg.
Andreea Bodea, director I.L. Caragiale: Din ianuarie 2020 s-a pensionat şi postul s-a blocat, a rămas unul singur. Există promisiunea că se va debloca în luna ianuarie, dar procedura pana la organizarea unui concurs, caci se organizeaza concurs si pt postul de fochist, este lungă trece iarna. Mie imi trebuia o solutie acum!
Nu ajută nici faptul că elevii risipesc şi puţina căldură care se face.
Andreea Bodea, director I.L. Caragiale: Elevii nu închid uşile, elevii deschid geamurile, se amuză foarte tare închizând caloriferele în clasă. Asta pe ultimul plan, realitatea este că e frig!
Soluţia de avarie pe care liceul a găsit-o este angajarea unui fochist privat pe banii şcolii. De săptămâna viitoare, o firmă s-ar putea ocupa de centrală în a doua parte a zilei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰