Antena Meniu Search
x

Video "Era ceva dezastru, nu am văzut aşa ceva. A fost un mini-ciclon". Furtunile violente au luat pe sus acoperişuri şi au smuls copaci din rădăcini

A venit toamna peste noapte în mai multe zone din ţară. Temperaturile au scăzut cu 20 de grade în ultimele ore, iar la munte s-au înregistrat zero grade Celsius. Schimbarea bruscă a adus furtuni violente, care au smuls copaci din rădăcini, au luat pe sus acoperişuri şi au dărâmat panouri sau schele. În Capitală, un om a fost rănit.

de Redactia Observator

la 03.07.2024 , 19:39

Peisaj de iarnă în luna lui Cuptor la 1.000 de metri altitudine. Pe Cheile Dâmbovicioarei, la cabana Brusturet, a plouat cu gheaţă, iar pe jos s-a aşternut un covor alb. Temperaturile au coborât în câteva ore chiar şi cu 20 de grade, iar la munte s au apropiat de pragul îngheţului. În Prahova, furtuna a lovit cu puterea unui uragan. În Comarnic rafalele au smuls cu totul acoperişul une şcoli. Pe zi, se văd şi mai bine urmările. Bucăţi de tablă şi lemn au fost purtate de vânt sute de metri şi au ajuns în curtile localnicilor.

Din weekend revine canicula, temperaturile vor urca iar peste 35 de grade Celsius

"Era ceva dezastru, nu am văzut aşa ceva. Având în vedere că sunt vreo 200 de metri şi ca înălţime, ca să treacă peste toate clădirile, a fost un mini-ciclon. A distrus acoperişul casei, căpriorii, o parte din faţadă", spune un bărbat. "Toţi pomii, uite aşa îi răsucea, dar dintr-o dată, nu a durat 5 minute. O ploaie cu cantitate de apă ce nu am văzut niciodată", spune o femeie. Acoperişul şcolii gimnaziale nr.2 din Comarnic a fost smuls de vânt, iar în interior potopul a distrus clădirea. Sălile de clasă au fost inundate, inclusiv arhiva. Angajaţii unităţii de învăţământ au încercat să salveze tot ce s-a putut. În orice moment, tavanele ar putea ceda aşa că cei peste 150 de elevi care învaţă aici nu se vor mai putea întoarce la cursuri în toamnă până când imbolilul nu va fi reabilitat.

Vezi și

Mai mulți stâlpi de electricitate au fost fost puşi la pământ si mii de oameni au rămas în beznă. "Vântul a afectat foarte tare reţeaua de alimentare cu energie electrică, în proporţie de 60% cred că din cetăţenii oraşului nu au curent în locuinţe", a declarat Sorin Popa, primar Comarnic. Vremea s-a schimbat brusc si in Capitală. După aproape trei săptămâni de caniculă a plouat torenţial, iar vântul a bătut cu putere. Ca la orice furtună, s-au prăbuşit copaci. 65 de arbori au căzut, 38 dintre ei peste maşini.  

Un om a fost rănit de o creangă ruptă de vânt. Puterea vijeliei a fost surprinsă de o cameră de supraveghere dintr o vilă. Rafalele smulg pur si simplu gardul metalic si il arunca in stradă. Şapte schele de construcţie au fost în periocol de prăbuşire. Una dintre ele, înaltă de câţiva zeci de metri de pe un bloc turn, a fost desprinsă de pe clădire. Doar o plasă de protecţie a făcut ca fiarele grele să nu cadă peste trecători. Circulaţia a fost închisă complet în zonă timp de câteva ore până ce muncitorii au remediat problema.

În Suceava, codul roşu a adus cantităţi uriaşe de apă care s-au revărsat pe străzi şi în casele oamenilor. În timpul furtunii, un şofer a făcut drifturi într-un sens giratoriu din oraş. Pe imagini se vede că eare semn de începtăor şi evită la limită alţi şoferi. Poliţia e acum pe urmele lui. Şi în Iaşi, vântul a bătut cu forţă. În parcul Copou, mai mulţi copaci au fost smulşi din rădăcină şi aruncaţi pe şosea. Un arbore a căzut pe o maşină afaltă în mers, dar din fericire nimeni nu a fost rănit. Până aproape de miezul nopţii, un sfert de ţară este în continuare sub cod galben de furtuni. Din weekend revine canicula, temperaturile vor urca iar peste 35 de grade Celsius. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi stat peste program la muncă, doar pentru a scăpa de îndatoriri personale?
Observator » Evenimente » "Era ceva dezastru, nu am văzut aşa ceva. A fost un mini-ciclon". Furtunile violente au luat pe sus acoperişuri şi au smuls copaci din rădăcini