Antena Meniu Search
x

Eşecul Apollo 13: o minune a făcut ca misiunea să nu se transforme într-un dezastru

Apollo 13 a fost a treia misiune umană a NASA dezvoltată cu intenția de a coborî pe Lună. În urmă cu 44 de ani ceea ce părea un zbor de rutină s-a transformat într-un coşmar. La bordul navei aflate în drum spre Lună a avut loc o explozie

 Apollo 13 avea ca scop studierea zonei Fra Mauro de pe Lună. Echipajul era format din comandantul misiunii James A. Lovell, pilotul modulului de comandă John L. "Jack" Swigert, și pilotul modulului lunar Fred W. Haise.

Vorbele lui Lovell – "Houston, avem o problemă!" – devin începutul unei poveşti care stârneşte emoţii de toate tipurile, printre care speranţă, teamă şi patriotism.

Unul din revervoarele cu oxigen de la bord a explodat la peste 320.000 km de Pământ. Momentul a fost unul extrem de dificil şi de şocant pentru astronauţi. Cu nava parţial distrusă, aceştia au fost nevoiţi să-şi salveze viaţa înainte ca proviziile de aer şi apă să se termine, fiind în pericol de sufocare şi de îngheţ.

Echipajul s-a refugiat în modulul selenar (LEM), proiectat pentru a purta doi oameni. Acesta devine o adevărată barcă de salvare in cele patru zile până la întoarcerea lor pe Terra.

În ciuda dificultăților cauzate de energia electrică limitată, frigul din cabină și rezerva scăzută de apă potabilă, echipajul a ajuns în siguranță înapoi pe Pământ, iar misiunea a fost considerată un „eșec reușit.”

Foto: dailymail.co.uk

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » Eşecul Apollo 13: o minune a făcut ca misiunea să nu se transforme într-un dezastru