Antena Meniu Search
x

EXCLUSIV. Imagini surprinse înainte de explozia din Crevedia. Un martor a filmat cum una dintre cisterne începe să piardă GPL

Explozia din Crevedia. O filmare, realizată înainte de tragedie, surprinde momentul în care una dintre cisternele aflate în depozit începe să piardă gaz lichefiat.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 28.08.2023, 16:33

Vezi și

Circulaţia este în continuare oprită la Crevedia unde anchetatorii fac cercetări după exploziile de sâmbătă. Imagini, obţinute în exclusivitate de Observator, surprind momentul în care una dintre cisternele aflate în depozit începe să piardă gaz lichefiat, înainte de catastrofă. Din raportul preliminar al Inspectoratului pentru Situații de Urgență reiese că activitatea stației GPL era închisă, oficial din 2020. Cu toate astea, timp de trei ani a continuat să funcționeze ilegal, sub ochii localnicilor și ai autorităților.Anchetatorii cred că un angajat care fuma în timp ce umplea o cisternă cu GPL a aprins scânteia dezastrului.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Alex Florenţa, a declarat ieri că, în urma unei anchete preliminare, a reieşit că unul dintre şoferii autocisternelor aflate la staţia de la Crevedia avea o defecţiune la maşină şi a decis să transfere GPL-ul care îl transporta în altă cisternă, care era parcată în curtea punctului de lucru. La un moment dat însă, în condiţii încă neelucidate complet, sub una dintre cisterne a apărut foc, moment în care angajaţii au încercat să oprească traficul rutier şi să stingă incendiul.

Deşi ştia de nereguli, Primăria din Crevedia nu a luat nicio măsură

Un consilier al primarului din Crevedia pretinde că autorităţile locale nu ştiau că staţia de GPL funcţiona ilegal. Iar primarul, Petre Florin, filmat cu camera ascunsă de reporterii Observator, spune că ştia de nereguli, şi că acolo încă funcţionau un depozit şi o staţie, dar că nu a putut să facă nimic. 

Pe acelaşi subiect

"Acolo am înţeles că e închis pentru maşini să mai alimenteze şi a rămas ca şi depozit, dar, vă daţi seama, nu noi ca şi Primărie suntem în măsură. Dacă Primăria ştia că e ceva ilegal, vă daţi seama că se luau măsuri", a declarat Sandu Mihalache, consilier primar Crevedia. Nu s-au luat însă, recunoaşte chiar primarul din Crevedia. 

Primarul din Crevedia, Petre Florin: Ţin minte că acum câţiva ani în urmă a venit cineva de la ISU la Primărie şi mi-a zis: Domnu primar, daţi-mi un reprezentant de-al dumneavoastră să meargă în control la GPL. N-am înţeles care dintre ele... că avem mai multe. 

Reporter: Câte sunt în total?

Primarul din Crevedia, Petre FlorinUna, două, trei, da... cu asta. Şi s-a dus, a venit înapoi, zice: domnul primar, am fost acolo, le-au găsit ceva nereguli, le-au închis SKID-ul şi au plecat. Eu nu pot să-i controlez! 

Primarul din Crevedia, Petre Florin, filmat cu camera ascunsă de reporterii Observator, recunoaşte că ştia de nereguli

Discuţie, filmată cu camera ascunsă, cu primarul din Crevedia, Petre Florin:

Primarul din Crevedia, Petre Florin: Am înţeles după aceea din alte surse că se foloseşte un fel de depozit. Aduce cisternă, parchează, pleacă noaptea la altceva.  

Reporter: Adică era un fel de parcare? 

Primarul din Crevedia, Petre Florin: Un fel de parcare, dar de fapt mai era şi o staţie, un GPL rămas care alimenta cu el, dar eu am crezut că nu mai funcţionează, sincer. Dacă nu mai vine nicio maşină să alimenteze, am zis că e închis, nu? 

Primarul din Crevedia, Petre Florin: Cetăţenii mi-au zis şi mie acum: Domnule primar, mai miroase a gaze din când în când. Și de ce nu mi-aţi spus? 

DNA a deschis un dosar penal în rem privind posibilele fapte de corupţie. Procurorii au făcut percheziții la Primăria Crevedia, la sediul Firmei Flagas, aflat în Sectorul 1 al Capitalei, şi la domiciliile administratorilor. Au ridicat sute de dosare cu probe importante în anchetă.

Sandu Mihalache, consilier primar Crevedia: S-au luat acte. Nu știu ce fel de acte. Credeţi-ne că din partea primăriei nu s-a făcut nicio greșeală

Una dintre nereguli era folosirea unei pompe neautorizate pentru transferarea gazului dintr-o cisternă în altă. În plus, instalaţia fusese mutată de pe vechiul amplasament şi era la mai puţîn de 20 de metri de case, era un real pericol, după cum a demonstrat sâmbătă noapte.

"În 30.07.2020, în urmă unor sesizări se face un control la acest obiectiv şi se constată că nu se respectă măsurile de siguranţă. Nu se mai respectau distanţele de siguranţă care au stat la baza emiterii autorizaţiei de securitate la incendiu. În consecinţă, ISU constată pierderea valabilităţii autorizaţiei la incendiu", a declarat Benone Duduc, adjunct al Inspectorului General, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Șapte instituții ale statului au fost informate de ISU că firma de GPL din Crevedia nu mai avea voie să funcţioneze: Prefectura şi Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Primăria, Oficiul Comerţului, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi Agenţia de Protecţie a Mediului. Firma care deține stația GPL are doi acționari: Ionuţ Dolduream fiul primarului din Caracal şi Cosmin Stîngă, un apropiat al acestuia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » EXCLUSIV. Imagini surprinse înainte de explozia din Crevedia. Un martor a filmat cum una dintre cisterne începe să piardă GPL