Antena Meniu Search
x

Video Experiment Observator. Cum decurge vizita medicală pentru permis: faci control la oftalmologie și îți taie și alte 2 specializări de pe listă

Mii de şoferi vor ajunge după mai bine de zece ani în faţa medicilor pentru vizita medicală ca să preschimbe permisele. Asta după ce în 2013, când s-a schimbat legea, au reuşit să fenteze sistemul. Controlul ar trebui să stabilească dacă un șofer este sau nu apt medical să conducă o mașină. Cum se fac aceste testări în ţara în care se moare zilnci pe şosele, vă arătăm într-un experiment Observator. 

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 09.11.2022, 19:37

Vezi și

Preschimbarea permisului de conducere sau începerea cursurilor pentru școala de șoferi nu se pot face fără examinările medicale și fără viza medicală. O consultație care ar putea salva vieți, dacă este făcută ca la carte.

Fişa medicală, scurtată din pix

Fișa medicală pentru permisul de conducere are șase examinări, adică șase medici decid dacă suntem sau nu apţi să ne urcăm la volan. La intrarea în centru primim un bilețel cu șase numere - fiecare număr semnificând un cabinet și o specializare. După vizita la oftalmologie, trei cabinete sunt tăiate din start de pe bilet. La scurt timp, fişa este completă, toţi cei 6 medici decid că reporterul Observator este apt să urce la volan, deşi nu a fost văzut de toţi. 

Înainte să plătim cei 250 de lei pentru așa-zisele consultații, aflăm că aşa se desfăşoară în mod obişnuit controalele. O procedură care, în mod normal, ar trebui să dureze mai mult. 

Pe acelaşi subiect

Baran Elian, doctor neurolog: Poate să dureze o oră, poate să dureze chiar mai mult, depinde de ce patologii are pacientul...

Reporter: Ar fi mult sau puțin să le putem face într-un termen de 10-15 minute?

Baran Elian, doctor neurolog: Este cam puțin...

Nicolae Georgescu, manager centru medical: Normal că trebuie să vedem consultul ortopedic. Poate să apese ușor accelerația, poate să ia un viraj brusc să evite un anumit accident.

Nu toate clinicile respectă regulamentul 

Fiecare examinare are și un barem după care persoana este declarată aptă sau nu. În realitate, însă, nu toate clinicile practică acest barem.

Baran Elian, doctor neurolog: Proba brațelor întinse, la membrele inferioare se evaluează mersul pe vârfuri, pe călcâie...Funcțiile cognitive, atenția, memoria

Clinicile care oferă consultații medicale pentru examenul de permis auto au apărut ca ciupercile după ploaie și mulți dintre medici au devenit mai degrabă afaceriști care semnează și pun ștampila chiar și fără să vadă pacientul. 

Marius Petrache, DRPCIV: În prezent sunt undeva la 370.000 de permise de conducere ce urmează să expire până în luna martie, adică în anul următor.

În 2013, Guvernul a schimbat legea și i-a obligat pe șoferi să vină la vizita medicală la fiecare 10 ani. Atunci, mii de şoferi au fentat legea şi nu au mai ajuns la control. Anul acesta, ei vor trebui să ajungă în faţa doctorilor pentru a se stabili dacă sunt apţi sau nu. Însă practica, arată că ar putea fi aproape degeaba.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Experiment Observator. Cum decurge vizita medicală pentru permis: faci control la oftalmologie și îți taie și alte 2 specializări de pe listă