Video Metoda prin care o doctoriţă din Iaşi și-a tratat părinţii pe banii statului ani de zile, cu diagnostice date din pix. Tatăl ei, îngrijit ca într-o clinică privată
O doctoriţă din Iaşi care şi-a cazat aproape trei ani părinţii în spital a cheltuit din banii statului peste... 1.200.000 de lei. Suma ar putea fi chiar mai mare pentru că sunt calcule făcute doar pe ultimii ani, nu pe toată perioada în care bătrânii au fost internaţi. Cei doi au fost trataţi ca în clinicile private şi, culmea, nimeni nu s-a sesizat. Au ocupat nejustificat un pat de spital cu anii, iar mereu internările erau făcute sub acelaşi pretext, un diagnostic dat din pix. Între timp, femeia a fost demisă.
Şefa secţiei dermatologie de la Spitalul Sf. Spiridon şi-a ţinut părinţii în spital ani de zile. Asistentele şi medicii au fost nevoiţi să îi îngrijească şi să nu dezvăluie prea multe detalii despre cazarea lor în spital.
Discuţie reporter - infirmieră:
Aveţi idee, tatăl ei mai este internat pe secţie?
Nu.
- Medic de la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iaşi, demis din funcţia de conducere. Şi-a internat părinţii 1.229 de...
- Anchetă la Spitalul Sf. Spiridon din Iași, după ce o doctoriță și-ar fi internat părinții ani la rând, s-ar...
- Vestul Sălbatic din școlile românești: Elevii se înjunghie ca interlopii, fetele își împart pumni și...
A fost externat?
Nu ştiu...
Aveau grijă infirmierele sau cine îi îngrijeau pe părinţii ei?
Nu ştiu...
Tatăl doctoriţei, imobilizat la pat, a fost îngrijit ca într-o clinică privată. Mama, în schimb, a fost internată mai mult în sezonul rece.
Clara Mihociu, reporter Observator: Deşi media spitalului Sf. Spiridon din Iaşi pentru internări este de 7-8 zile, tatăl fostului şef de pe secţia de dermatovenerologie a stat internat 927 de zile într-un total de 20 de internări. Cea mai lungă perioadă a fost de 85 de zile, iar un număr de peste 300 de zile a adunat şi mama sa în spital.
Şi totul pe banii statului.
1.250.000 de lei au fost cheltuiţi pentru internări
Surse din spital spun pentru Observator că din 2018 şi până acum pentru cei doi pacienţi s-au cheltuit în jur de 1.250.000 de lei. 980.000 pentru tatăl doctoriţei şi 270.000 pentru mama acesteia.
Calcule nu sunt însă terminate. Cei doi ar fi fost cazaţi în spital încă din 2016. La cheltuială a fost pusă şi Casa de Asigurări de Sănătate.
Radu Ţibichi, director Casa de Asigurări de Sănătate: Plătim un tarif mediu, de aceea există diferenţe între cheltuielile suportate de spital şi tariful decontat de Casă. Tariful pe caz ponderat al Spitalului Sfântului Spiridon este 1.800 de lei.
Părinţii erau internaţi şi externaţi la câteva zile. Cel puţin pe hârtie. Aşa se face că 100.000 de lei au fost decontaţi de Casa de Sănătate, iar restul de unitatea medicală.
Nu e clar cum ani de zile nimeni nu s-a sesizat. Mai ales cu acest diagnostic:
Diana Cimpoeșu, purtător de cuvânt Spiralul Sf. Spiridon: Urticaria acută şi cronică în relaţie cu alimentele şi inflamatoriile, însă nu s-au efectuat teste argeologice şi examenele de laborator nu susţin acest diagnostic.
Medicul, demis din funcţia de conducere
Abia acum reprezentanţii spitalului au luat primele măsuri.
Diana Cimpoeșu, purtător de cuvânt Spiralul Sf. Spiridon: Una dintre deciziile luate la nivelul conducerii spitalului a fost să înceteze atribuţiile şi responsabilităţile de medic şef al secţiei clinice dermatovenerologie.
Reporterii Observator au încercat să o contacteze pe doctoriţă.
Discuţie reporter - Laura Gheucă Solovăstru, medicul eliberat din funcţie:
Când o să mă decid, o vă caut eu. Mulţumesc!
Aş fi vrut să vă întrebăm câteva lucruri legate de situaţia asta.
(... închide)
Pentru a preveni situaţii similare, în spital a fost instituit şi un sistem de alarmă pentru spitalizări prelungite. Unitatea medicală ar putea să o dea în judecată pe femeie pentru a-şi recupera banii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰