Antena Meniu Search
x

Video "Fabrica de vise" din Iași. Câți bani primea pe zi polițistul care ambala în timpul liber dulciuri cu canabis sintetic

Triunghi halucinant în "Fabrica de vise" distrusă de DIICOT. Un poliţist, un psiholog şi un canadian sunt implicaţi în reţeaua care transforma adolescenţi în dependenţi de droguri. Substanţa din dulciuri şi aparatele de vapat, numită canabis legal, este interzisă în multe ţări din Europa. În România însă, la "Fabrica de vise" de la Iaşi, un poliţist ambala produsele. 28 de persoane au fost reţinute în acest caz.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 20.09.2023, 20:22

Vezi și

Poliţistul care ambala în timpul liber dulciuri cu canabis sintetic primea între 30 şi 70 de lei pe zi la "Fabrica de Vise". Fiul unui fost primar din judeţ, se angajase în 2018 la Serviciul de Reţinere şi Arest Preventiv Iaşi.

În cazul Fabricii de Vise de la Iaşi, printre cei 28 de reţinuţi se mai numără un psiholog şi acţionarul majoritar al fabricii, un cetăţean canadian cu origini germane.

Ofițer BCCO: Investise aproximativ 5 milioane de euro în tot acest proiect, din care peste un milion de euro doar echipamentele. 

"Fabrica de vise" din Iași a fost deschisă toamna trecută

Pe acelaşi subiect

Suspecţii au căutat, însă, distribuitori, cu mult timp înainte. Patronii unor magazine, contactaţi de acestia, au fost şi ei reţinuţi de poliţişti. 

Eduard Anton, avocatul unui suspect: Le-au transmis clientului meu şi asociatului său faptul că au colaborat îndeaproape cu reprezentanţi ai DIICOT Iaşi. Că ceea ce se întâmplă acolo este absolut legal. 

Radu Irima, avocatul unor suspecți: Ei ştiau că vând produse cu aromă, produse legale destinate consumului, avizate de Ministerul Sănătăţii şi de ANSVSA.

Într-un răspuns pentru Observator, Agenția Națională a Medicamentului a precizat că firma din spatele fabricii nu ceruse aviz de funcționare, motiv pentru care nici nu a fost verificată. Între timp, vreme de aproape un an, pe piaţa din România au ajuns o sută de mii de dispozitive de vapat şi sute de mii de dulciuri cu substanţe psihoactive. Erau vândute în 23 de judeţe, de multe ori în apropierea şcolilor, iar copiii erau atraşi de bomboane fără să ştie ce conţin. 

Tamara Roşu Solange, şef UPU Spitalul de Pediatrie Iaşi: Există acest trend ascendent cu intoxicaţii cu substanţe cu risc, unele chiar ilegale.

Cazurile tot mai dese au alarmat procurorii, care au făcut peste 100 de descinderi

Clara Mihociu, reporter Observator: Vape-uri, 3.237 de acadele, 1.316 cutii și pungi cu jeleuri, 169 de cutii și borcane cu prăjituri, 169 de semințe de canabis, 3.692 de recipiente diverse mărimi. Mai bine de 12 ore au durat percheziţiile aici, la fabrica din comuna Miroslava. La final, anchetatorii au luat şi un camion plin cu produse devenite acum probe în dosar. 

Procurorii au ridicat şi aproape 300.000 de lei, 30.000 de euro şi peste 9.000 de dolari, plus 40 de tone de cânepă industrială, pregătită pentru obținerea substanțelor psihoactive. În 27 de produse tip vaping cu HHC comercializate s-au găsit inclusiv cantități semnificative de metale grele. Plumb, paladiu, platină, cadmiu, nichel şi agenți chimici toxici.

Robert Pleşcan, administrator magazin: Erau destul de căutate. Din ce mi-au explicat, le oferă o anumită relaxare. O senzaţie de euforie. 

Ce este HHC, produsul chimic derivat din THC

HHC-ul produs chimic derivat din THC, cunoscut ca noul cannabis legal, a devenit popular în Europa anul trecut. În 13 state europene, printre care şi România, este sub monitorizare intensivă. 

Dr. Bogdan Gheorge, Agenţia Naţională Antidrog: Este o substanţă care duce la dependenţă mult mai rapid decât drogurile clasice. Poate fi, într-adevăr, şi un deschizător pentru consumul altor substanţe.

În timp ce la noi, industria substanţelor psihoactive găseşte mereu lacune în lege, Bulgaria, Austria, Belgia, Danemarca, Marea Britanie, dar şi Cipru au interzis fără echivoc utilizarea şi vânzarea produselor cu HHC. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Evenimente » "Fabrica de vise" din Iași. Câți bani primea pe zi polițistul care ambala în timpul liber dulciuri cu canabis sintetic