Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Fenomenul care a luat amploare printre români. Corina şi Andrei își trăiesc visul la 3.000 de kilometri distanță de casă

Sunt oameni care îşi trăiesc visul. Tot mai mulţi români reuşesc să îmbine munca şi vacanţa şi devin nomazi digitali, adică reuşesc să lucreze online din orice colţ de lume. Dincolo de viaţa de invidiat, există şi probleme în Paradis.  

de Alex Prunean

la 01.02.2023 , 20:23

Din Timişoara, la umbra palmierilor din Bali. Este parcursul profesional pe care Eliza şi Patrick, doi tineri ambiţioşi, l-au visat dintotdeauna. În urmă cu aproape un an, au decis să lucreze exclusiv online. S-au luat de mână şi şi-au luat lumea în cap.

Nomazi digitali, fenomenul care a luat amploare printre români

Eliza, marketing digital: De mulţi ani ne-am dorit să ajungem în Bali şi anul trecut a venit şi treaba cu războiul şi toate alea şi am zis că hai să plecăm într-un loc unde e linişte şi pace.

Vezi și

Chiar daca sunt la 10 mii de kilometri distanţă de ţară, clienţii sunt doar români. Viaţa lor însă s-a adaptat în totalitate la ritmul asiatic.

Pe acelaşi subiect

Patrick, marketing digital: Aici de multe ori ne dăm seama că e 3 sau 4, ioi, e apusul, se întunecă, hai repede să terminăm să vedem apusul.

Şi Corina şi Andrei au descoperit plăcerea siestei la peste trei mii de kilometri depărtare de ţară. Au ales să plece în sudul Spaniei şi reuşesc să-şi facă meseriile de la distanţă: ea - în PR, el - profesor de dicţie.

Corina Brânduşan, marketing online: Am putut face lucruri pe care în România nu le-aş fi putut face, pentru că aş fi fost distrasă de chestii mai mărunte.  

Andrei Țigănaș - profesor de dictie/nomad digital: De când sunt aici, am câştigat un timp şi o energie suplimentară să planific mai mult, să dezvolt. Adică am început să mă concentrez pe chestiuni pe care mi le doream demult.

Mulţi români aleg ca destinaţie state membre ale Uniunii Europene, care oferă beneficii nomazilor digitali: scutiri de taxe sau viză mai lungă. Dar nu sunt puţini cei care îşi asumă micile neplăceri care vin la pachet cu mutatul într-o ţară exotică.

Cristina Crăciunaș, expert în legislaţia muncii: Există anumite probleme la determinarea cadrului legal aplicat atât din punct de vedere al muncii, cât şi din punct de vedere al fiscalităţii.

Prea multă libertate poate aduce şi alte probleme în Paradis. Există şi o faţă mai puţin văzută a vieţii de nomad digital: singurătate, dezrădăcinare şi venituri fluctuante.

Ioan Hosu - doctor in sociologie: Nu-i o vacanţă continuă. S-ar putea să nu-ţi poţi contura trasee profesionale în zona standard, ci doar freeleancer, antreprenoriat. S-ar putea să împingi formarea unei familii pe mai târziu, uneori pe prea târziu

Un studiu din 2022 arată că 20% dintre angajaţii români au ales să lucreze online după pandemie.

Alex Prunean Like

Meseria aceasta de fapt e o vocație. Sau un microb. De fapt, ambele. Îmi aduc aminte că atunci când am intrat în “familia Antenei” eram cel mai tânăr corespondent.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Evenimente » Fenomenul care a luat amploare printre români. Corina şi Andrei își trăiesc visul la 3.000 de kilometri distanță de casă