Antena Meniu Search
x

Fermierii privesc înlăcrimaţi cum îşi pierd investiţiile de milioane de euro. Un sistem de irigaţii nefuncţional le distruge livezile

Este disperare în rândul fermierilor. Arşiţa cumplită şi lipsa irigaţiilor le pun în pericol investiţiile de milioane de euro agricultorilor din Vaslui. Pomii se usucă, iar oamenii riscă să îşi piardă totul pentru că sistemul de irigaţii nu este funcţional. Autorităţile susţin, însă, că instalaţia de irigare nu poate fi pusă în funcţiune din cauza unui hidrofor, care nu este conform proiectului. 

de Redactia Observator

la 20.07.2023, 08:53

Vezi și

Popa Valeriu, fermier: Uitaţi, aceşti pomi se usucă! Se usucă pomii!

Este un strigăt de disperare al fermierului Valeriu Popa! Merii din livada sa se usucă de la zi la zi. Iar pe lângă faptul că nu o să scoată niciun fel de profit... mai are de plătit şi creditul luat pentru dezvoltarea afacerii.

Popa Valeriu, fermierEste și o investiție de suflet pe lângă 1,5 milioane de euro, valoarea materială a investiției, din care, 900 de mii a pus firma. Suntem datori la bănci cu peste 2 milioane de lei, bani ce trebuiesc rambursați în 10 ani.

Şi ca el sunt mai toţi fermierii din Vaslui. 

Pe acelaşi subiect

Bogdan Manea, fermier: Ne aflăm într-o livadă de piersici. Calitatea fructelor nu este una normală. 

Producătorii spun că riscă să piardă tot deoarece nu reușesc să îşi irige livezile. Asta, deşi au investit. Fermierii s-au mobilizat și au adus un hidrofor, dar are capacitatea mai mică decât cea prevăzută în proiect.

Reprezentanții ANIF spun că instalația de irigare nu poate fi pornită cu un hidrofor de capacitate mai mică, pentru că ar putea provoca chiar un dezastru

Sandu Damian, director ANIF: Va duce la o lamă de apă care va atinge şi va face un arc electric în zona transformatorului şi va pune în pericol atât siguranţa personalului de exploatare, dar mai mult a fermierilor care vor utiliza echipamentul de irigat. 

Agregatul se fabrică doar în Austria sau Turcia, la comandă. A fost contractat unul, dar acesta va ajunge în țară abia în luna octombrie, când este deja prea târziu pentru pomii fructiferi care deja au început să se usuce.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Fermierii privesc înlăcrimaţi cum îşi pierd investiţiile de milioane de euro. Un sistem de irigaţii nefuncţional le distruge livezile