Antena Meniu Search
x

Video Filmul crimei din Bolintin-Vale care a dus la o adevărată revoltă localnici-romi. "Au început să îl înjure, să-l scuipe, să dea bere pe el"

Revoltă în Bolintin-Vale, după ce un şofer de microbuz a fost lovit cu piatra în cap şi a murit la spital. Sute de localnici au manifestat în faţa Primăriei, unde au cerut măsuri urgente, care să-i protejeze de cei care provoacă scandaluri în oraş. Pentru a calma spiritele, poliţiştii au fost nevoiţi să tragă un foc de avertisment. Oraşul a fost declarat zonă specială de siguranţă publică, iar zeci de jandarmi şi poliţişti au fost mobilizaţi la faţa locului. 

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 13.01.2022, 14:22

Vezi și

Nemulţumiţi că siguranţa lor şi a copiilor este pusă zilnic în pericol, sute de localnici au pornit în marş spre Primăria din Bolintin-Vale. Acolo au cerut intervenţii ferme ale autorităţilor, susţinând că întreaga comunitate are de suferit din cauza unei familii de romi din care face parte şi cel care l-ar fi ucis pe şoferul microbuzului

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Trebuie să vorbim în primul rând despre o stare de tensiune extrem de ridicată în Bolintin Vale. Sunt câteva zeci de persoane care s-au adunat în urmă cu ceva vreme în faţa primăriei. Tot aici ar urma să ajungă şi prefectul, care a fost inclusiv noaptea trecută. 

Oamenii simpli din Bolintin au declarat pentru Observator că acest conflict a început cu mai bine de 10-11 ani de zile, când acea comunitate de etnie romă s-a mutat în această zonă, undeva la marginea oraşului. 

Cum sunt terorizaţi oamenii din Bolintin-Vale

Pe acelaşi subiect

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Numărul problemelor infracţionale, numărul spargerilor, a crescut uşor-uşor, iar oamenii au semnalat acest lucru în nenumărate rânduri autorităţilor.

Ceea ce a umplut paharul a fost acea crimă comisă în urmă cu câteva zile când, spun autorităţile, membrii ai acestei comunităţi rome l-au lovit în cap cu o piatră pe un şofer de microbuz. Acesta a decedat în scurt timp după ce a ajuns la spital.

Locuitor din Bolintin-Vale: Au venit, s-au stabilit la noi aici şi în scurt timp au început problemele. S-a furat foarte mult, foarte multe scandaluri, foarte multe intimidări la adresa oamenilor din localitate. 

Locuitor din Bolintin-Vale: S-a întâmplat să fim jefuiţi, noapte de noapte, zi de zi stăm cu teamă pentru că intră în casă, îţi pune cuţitul la gât, a furat şi a plecat. 

Proteste ale localnicilor în faţa caselor romilor

Până să ajungă în faţa Primăriei, protestatarii au trecut şi au huiduit prin faţa caselor celor pe care îi acuză că îi terorizează. Au fost calmaţi de politişti care au tras un foc de avertisment în aer. 

Şuţă Constantin - IPJ GIURGIU: Un coleg a executat un foc de avertisment. În momentul în care oamenii s-au apropiat de politişti pentru a nu fi victimizaţi s-a folosit armamentul din dotare. 

După câteva ore de discuţii între autorităţi şi reprezentanţii protestatarilor, situaţia s-a calmat. Astăzi, la prânz, prefectura Giurgiu va anunţa măsurile pentru stoparea actelor de agresiune din oraş. 

Aneta Matei - prefect Giurgiu: Am ascultat nemulţumirile şi doleanţele cetăţenilor, am discutat cu instituţiile abilitate. La ora 1 revenim aici, ne întâlnim cu cetăţenii şi le prezentăm întregul plan de măsuri. 

Ce măsuri a luat primăria în privinţa romilor

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Am stat de vorbă şi cu primarul din Bolintin care ne spunea că, la rândul lui, este legat la mâini prin prisma faptului că numărul poliţiştilor din Bolintin este unul extrem de mic. A făcut diferite solicitări, dar nu a reuşit să obţină echipe de siguranţă publică. 

Daniel Trăistaru - primarul oraşului Bolintin-Vale: Au fost luate măsuri de-a lungul timpului, unii sunt cu forme legale, alţii nu sunt cu forme legale. Au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, să se desfinţeze, am mers în instanţă pentru desfinţare, sunt procese în derulare.  

Protestul localnicilor din Bolintin-Vale vine după un scandal încheiat cu o tragedie, pe 9 ianuarie, când un tânăr de etnie romă l-a ucis pe un şofer de microbuz. 

Cum a fost umilit şi ucis şoferul de autobuz

Ştefan - nepotul victimei: Unchiu-miu a crezut ca ei vor să meargă la Bucureşti. A zis hai să îi luăm. A urcat unul în maşină, a început să caute pe acolo, şi după au început să îl înjure, să dea bere pe el... i-au făcut pană la maşină cu un cuţit. 

După un schimb acid de replici, tânărul a luat o piatră şi l-a lovit în zona capului pe şofer. Victima s-a prăbuşit la pământ şi a fost transportată la un spital din Capitală, dar şi-a dat acolo ultima suflare. Atacatorul a fost reţinut.

Moise Marius Ionel, adjunct al şefului Poliţiei Municipiului Giurgiu: A fost prezentat Judecătoriei Bolintin care a emis mandat de arestare. 

Oraşul a fost declarat zonă specială de siguranţă publică, iar trupele speciale din cadrul Poliţiei au fost mobilizate în Bolintin pentru a preveni eventuale conflicte.

Edilul susţine că din 2016, de când este primar, a făcut solicitări către toţi prefecţii pentru a cere suplimentarea forţelor de ordine şi că s-a adresat chiar fostului ministru al Afacerilor Interne, Marcel Vela, care i-ar fi răspuns că în contextul pandemiei nu poate suplimenta echipajele de poliţie sau jandarmerie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Filmul crimei din Bolintin-Vale care a dus la o adevărată revoltă localnici-romi. "Au început să îl înjure, să-l scuipe, să dea bere pe el"