Antena Meniu Search
x

Video Fiscul a început verificarea companiilor ruseşti. Cum ar putea rămâne mii de români fără locuri de muncă

Fiscul din România verifică oamenii de afaceri şi companiile ruseşti vizate de sancţiunile impuse la nivel european. Procedura este în derulare, ne-a transmis ANAF, aşa că nu ştim deocamdată dacă şi ce firme cu acţionariat rusesc vor fi blocate la noi în ţară. Dacă s-ar întâmpla, mii de români ar putea rămâne inclusiv fără locuri de muncă.

de Ioana Matei

la 05.03.2022, 21:10

Vezi și

ALRO Slatina, cel mai important producător de aluminiu de la noi din ţară, simte deja efectele marginalizării Rusiei la nivel internaţional. Compania este controlată de miliardarul rus Vitali Maciţki, iar orice asociere cu Rusia alungă parteneri şi investitori.

Gheorge Dobra, director ALRO Slatina: Mai mult ca sigur vor apărea probleme de finanţare, pentru că anumite bănci nu vor mai dori să finanţeze firme cu capital rusesc. 

Dragoş Popa, vicepreşedinte sindicat ALRO: De la noi, pleacă aluminiu peste tot, auto, fabrică de avioane. Deci, e o lovitură foarte urâtă pentru noi. 

Este a doua lovitură primită de cei 3500 de angajaţi în doar câteva luni, după ce şi-a redus activitatea, ca urmare a scumpirilor din energie. 

Pe acelaşi subiect

Gheorge Dobra, director ALRO Slatina: Am făcut mai multe scrisori către autorităţi în care am arătat că beneficiarul final al acţiunilor ALRO nu este persoană din Rusia, este o doamnă din Israel. 

Reprezentanţii ANAF au confirmat că derulează controale

Pe lista marilor companii controlate de oligarhi ruşi, în România mai este şi TMK, numărul 1 în producţia de ţevi de la noi, dar şi Gazprom şi Lukoil. În total, au peste 8.000 de angajaţi şi afaceri de 3 miliarde de euro. 

Cu afaceri în România de peste 100 de milioane de euro, în 2020, Lukoil, care este şi acţionar majoritar al rafinăriei de la Ploieşti, este prima companie controlată de ruşi care a denunţat public războiul dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Grupul are 300 de benzinării la noi în ţară şi, dacă va fi inclus pe lista sancţiunilor, primii care ar avea de suferit ar fi cei aproximativ 1600 de angajaţi români.

Acţiunile Lukoil au scăzut cu 30%, de la debutul conflictului, iar conturile miliardarului rus care deţine compania, Vagit Alekperov, s-au golit cu 4,2 miliarde de dolari. Şi asta fără ca grupul să fie ţinta sancţiunilor europene, care ar putea însemna, printre altele, blocarea conturilor, a activelor şi a oricărei tranzacţii către dinspre România către Rusia. 

Dan Schwartz, consultant fiscal: Investiţii ale unor persoane private din Rusia nu văd de ce le-aş sancţiona pentru că ar însemna să îmi fac singur rău. Aceste firme angajează 20-30 de salariaţi, dar, dacă sunt multe, începe să se simtă. 

Analiştii spun că, dacă vor aceste companii vor fi blocate de statul român, pierderile, la noi în ţară, nu vor fi dramatice, mai ales că, după 1990, România şi-a limitat relaţiile economice cu Rusia şi nu există mult capital rusesc la noi în ţară.  

Adrian Negrescu, consultant economic: Sperăm ca autorităţile să acţioneze de la caz la caz, să se gândească în primul rând la angajaţii români şi să identifice măsurile optime în aceste condiţii, mai cu seamă că toate aceste companii sunt angajate în lanţuri economice, angajează relaţii de afaceri cu companii din România.

Guvernul a anunţat că ANAF este instituţia competentă să aplice sancţiunile anunţate la nivel european oligarhilor ruşi şi companiilor deţinute de aceştia, inclusiv în România. Contactaţi de reporterii Observator, reprezentanţii ANAF au confirmat doar că derulează proceduri în acest sens. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Fiscul a început verificarea companiilor ruseşti. Cum ar putea rămâne mii de români fără locuri de muncă