Antena Meniu Search
x

Video Florin Cîţu explică restricţiile impuse de Guvern: ''Nu vreau să închidem economia, dar avem nevoie de oameni sănătoşi''

Premierul Florin Cîţu a explicat restricţiile decise de Guvern în cadrul unei conferinţe de presă. Acesta a ţinut să menţioneze că singura soluţie pentru stoparea pandemiei este vaccinarea. Prim-ministrul a mai spus că nu doreşte închiderea economiei, însă toţi oamenii trebuie să respecte legea.

Andreea Anghel
de Andreea Anghel

la 31.03.2021, 16:28

Florin Cîţu explică restricţiile impuse de Guvern
Premierul României Florin Cîţu - Hepta / Mediafax
  • Florin Cîţu explică restricţiile decise de Guvern
  • Premierul consideră că singura soluţie pentru stoparea pandemiei este vaccinarea
  • Prim-ministrul le-a cerut miniştrilor care au încălcat legea să plătească amenda

Premierul României a explicat în cadrul unei conferinţe de presă, miercuri, noile măsuri restrictive impuse de Guvern. 

Florin Cîţu, premierul României: Data trecută, în şedinţa de Guvern am aprobat o serie de măsuri care au rolul de a ne ajuta să depășim această perioada dificilă, e important să explic cum am ajuns la aceste măsuri. În ianuarie, februarie, tot erau întrebări de la jurnalişti referitoare la diferenţele dintre România şi Europa la măsuri. Ne uităm la diferiți indicatori: numărul de persoane la ATI, cei care sună la 112, numărul de decese zilnice. Am spus atunci că nu se justifică nicio măsură. Din păcate, începând cu finalul lui februarie a început să crească numărul de persoane infectate, cazuri la ATI, decese și numărul apelurilor la 112 legate de Covid. Având în vedere aceşti indicatori, am luat decizia de a avea consultări cu autorităţile locale pentru soluții.  Am vrut să am discuţia cu aceşti oameni, pentru că ei sunt liderii locali cu cea mai mare rată de încredere. Nu vrem să închidem economia, am vrut să găsim soluții care să se folosească pentru fiecare localitate în parte. Am vrut să nu avem o soluţie unitară pentru toată România, să avem lucruri aplicate pentru fiecare localitate în parte, pentru că fiecare localitate are particularitatea ei. Al doilea obiectiv al discuțiilor a fost acela de a mă asigura că împreună cu cultele religioase vom găsi o soluție pentru sărbătorirea Paştelui.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

Florin Cîţu, premierul României:  A treia întâlnire a fost discuţia cu specialiştii şi m-am întâlnit cu medici, epidemiologi, oameni care lucrează la ATI. Acum suntem la peste 6.000 de cazuri, în decembrie eram la 4.000 de cazuri. Am aflat câteva lucruri – în primul rând persoanele care ajung la ATI ajung într-o situaţie mult mai gravă ca anul trecut. Faptul că ne putem testa acasă şi stăm acasă când suntem testaţi pozitivi, multe persoane nu îşi iau medicaţia, nu sună la medicul de familie şi atunci ajung la ATI într-o stare mult mai gravă. Trebuie să ascultăm ce ne spun medicii, pentru că presiunea pe specialiştii medicali e foarte, foarte mare. Am cerut 1.600 de locuri la ATI. E un sistem de sănătate construit aşa în 30 de ani de zile şi nu îl putem schimba în două luni, un an. Nu poţi peste noapte să schimbi lucrurile. De aceea am cerut de la specialişti ce putem face pentru limitarea răspândirii virusului ca să putem accelera campania de vaccinare.Tot ce face e să încetinim răspândirea ca să putem să ne vaccinăm. Au fost multe discuţii. Specialiştii au venit cu măsuri mult mai dure. Am spus şi atunci, o spun şi acum – am luat această decizie pentru că trebuie să luăm în calcul că România e în această situaţie dificilă şi înţeleg că toţi avem reticenţă pentru aceste noi măsuri, dar sunt măsuri care ne ajută pe termen scurt, luna aceasta şi luna viitoare, să putem accelera campania de vaccinare. După aceea veţi vedea că lucrurile se vor schimba. 

Şeful Executivului a adăugat că sunt reguli deja implementate încă de anul trecut care vor ajuta în contextul noilor măsuri, şi anume decalarea programului de muncă sau posibilitatea de telemuncă în sistemul public şi privat.

Florin Cîţu, premierul României: În Bucureşti se aplică doar în weekend aceste măsuri, nu se vor aplica în timpul săptămânii. În acelaşi timp sunt regulile de anul trecut prin care se poate face decalarea orarului de muncă. Telemunca este în vigoare pentru cei din sistemul public şi din sistemul privat. Faptul că ceea ce aveam noi până la momentul acesta nu mai oprea răspândirea coronavirusului. România aveam anul trecut peste 4.000 de cazuri pe zi, acum are peste 6.000 zilnic. România are cele mai relaxate măsuri din UE. Pe lângă aceste măsuri, am venit cu măsuri care susţin mediul economic. Eu sunt cel mai conştient şi de aceea susţin că nu vreau să închidem economia, dar avem nevoie de oameni sănătoşi pentru a avea o economie puternică, dar pentru a avea o economie puternică avem nevoie de oameni sănătoşi. Cifrele arată un deficit bugetar mai mic şi o creştere economică. Trebuie să avem răbdare în luna martie şi aprilie, dacă respectăm măsurile şi vom accelera campania de vaccinare, veţi vedea că în ciuda măsurilor, cum am zis anul trecut economia şi-a revenit, am avut creştere economică. 

''Toţi trebuie să respectăm legea''

Legat de protestele din ultimele zile din ţară, premierul României a spus: ''Sunt un liberal convins şi dreptul de a protesta este un drept pe care îl au toţi cetăţenii din România. Un singur lucru cer. Să respectăm legea. Atât. În rest, protestele sau manifestările publice fac parte dintr-o democraţie puternică''.

Prim-ministrul a declarat miercuri, atunci când a fost întrebat despre cei doi miniștri din Guvern care au fost suprinși fără mască, adică Vlad Voiculescu şi Raluca Turcan, că le-a cerut acestora să plătească amenda.

Florin Cîţu, premierul României: Le-am cerut şi celor doi colegi să plătească amenda, pe doamna Raluca Turcan am sunat-o dimineaţă. Toţi cei care încalcă legea trebuie să plătească. Toleranţă zero în ceea ce priveşte membrii cabinetului meu. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Florin Cîţu explică restricţiile impuse de Guvern: ''Nu vreau să închidem economia, dar avem nevoie de oameni sănătoşi''