Antena Meniu Search
x

Fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, condamnat definitv pentru corupție, s-a predat în Italia

Fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, condamnat definitiv în România la 3 ani și 10 luni de închisoare pentru corupție, a fost depistat joi în Italia, după ce s-a predat autorităților din Bari.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 04.02.2021, 11:44

Daniel Dragomir, fost ofiţer SRI, prins în Italia
Daniel Dragomir, fost ofiţer SRI, prins în Italia - Mediafax Foto / Andreea Alexandru via Hepta
  • Daniel Dragomir a fost dat în urmărire internațională în iunie 2020, după ce a fost condamnat definitiv la închisoare într-un dosar de corupție.
  • Daniel Dragomir s-a predat la o secție de poliție din Bari, însoțit de un avocat.

În dimineața de 4 februarie 2021, Poliția Română a fost informată, prin Centrul de Cooperare Polițienească Internațională - Biroul Sirene, de către autoritățile italiene, că, în cursul zilei de ieri, un bărbat, de 42 de ani, urmărit la nivel internațional, s-a prezentat la o secție de poliție din Bari, însoțit de avocatul ales.

Daniel Dragomir a fost închis în Penitenciarul din Bari, în așteptarea prezentării în fața instanței de judecată, pentru validarea mandatului european de arestare emis de Tribunalul București.

În baza datelor furnizate de autoritățile din Italia, a fost informată instanța de judecată din România, care a emis mandatul european de arestare, pentru a traduce și transmite acest mandat către instanța care va judeca și dispune asupra predării către România.

A fugit din țară cu o zi înainte de pronunțarea instanței

Daniel Dragomir era dat în urmărire după ce a fugit din țară în luna iunie a anului trecut, înainte de a primi sentința în dosarul în care era judecat pentru corupție. 

Daniel Dragomir a fost condamnat la 3 ani şi 10 luni de închisoare cu executare de Curtea de Apel Bucureşti, decizia fiind definitivă în dosarul în care este acuzat, printre altele, de fals în înscrisuri şi spălare de bani.

„Împotriva numitului Dragomir Daniel, Tribunalul București - Secția I Penală a emis mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 9358 din data de 18.06.2020, fiind condamnat la o pedeapsă de 3 ani și 10 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, spălare de bani și participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată”, au scris polițiștii în anunțul de dare în urmărire.

DNA susţine că, în perioada octombrie 2012 - octombrie 2013, Daniel Dragomir, care îndeplinea funcţia de şef grupare sectoare informativ-operative în Direcţia Generală de Prevenire şi Combatere Terorism din cadrul SRI, beneficiind de ajutorul soţiei sale, a pretins şi a primit de la un administrator al unor societăţi comerciale (denunţător în cauză) suma totală de 2.030.353 lei, echivalent a 462.567 euro, compusă din: 1.648.400 lei (echivalent a 374.078 euro), sumă primită în numerar într-un cont bancar deschis pe numele altei persoane; 309.952 lei (echivalent a 70.575 euro), reprezentând finanţarea cheltuielilor necesare înfiinţării, dotării şi asigurării funcţionării unei societăţi comerciale, incluzând şi un autoturism de lux, marca Porsche Cayenne; 72.000 lei (echivalent a 18.000 euro), reprezentând salariul lunar de 8.000 lei, primit de soţia sa, în calitate de administrator al acestei firme nou înfiinţate.

Procurorii declară că aceste sume de bani au fost pretinse şi primite de către Daniel Dragomir pentru a-şi folosi influenţa asupra unor funcţionari publici, factori de decizie în cadrul Ministerului Finanţelor, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi Gărzii Financiare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, condamnat definitv pentru corupție, s-a predat în Italia