Antena Meniu Search
x

Video Fostul spital din Fălticeni a fost demolat, pentru a face loc unei parcări. Localnicii, împărțiți între "focar de infecție" și "monument istoric"

Un spital din România a căzut sub buldozere. Autorităţile au decis să-l dărîme pentru a face loc unei parcări. Localnicii s-au împărţit în două: în timp ce unii spun că era focar de infecţie, alţii au cerut încadrarea clădirii drept monument istoric. 

de Angela Bertea

la 15.11.2021, 20:45

Vezi și

Autoritățile locale spun că demolarea clădirii - fostul spital din Fălticeni - era planificată încă din 1990, de când a început construcția unui nou spital. Abia acum, însă, s-a dat aviz de demolare.   

Cătălin Coman, primar municipiul Fălticeni: Vorbim despre o construcţie doar veche, pentru că nu este o clădire de patrimoniu, nu este o clădire care are o valoare arhitecturală. Vorbim de o clădire cu risc epidemiologic și cu un risc biologic extrem de mare.

Localnică: Am fost de vreo 3 ori internată. Era plin de gândaci peste tot, eram foarte multi pacienți într-un salon.

Unii localnici doreau încadrarea clădirii din Fălticeni ca monument istoric

Pe acelaşi subiect

Decizia a stârnit însă și nemulţumirea unor localnici, care susţin că edificiul face parte din istoria orașului și ar trebui conservat. Mai mult, o asociaţie cere clasarea clădirii ca monument istoric. 

Ioan Ilișescu, asociație culturală: Practic, aici este un complex de trei elemente de monumentalitate: clădirea ca vechime, capela şi statuia.

Statuia are 90 de ani şi îl reprezintă pe medicul Gabriel Tatos, erou veteran al Primului Război Mondial. 

Echipa Observator a încercat să obțină un punct de vedere de la Direcţia pentru Cultură Suceava privind procedura de clasare a clădirii. Fără succes, însă. Cum constructorul nu a fost anunţat că s-ar modifica statutul cladirii, demolarea a continuat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Fostul spital din Fălticeni a fost demolat, pentru a face loc unei parcări. Localnicii, împărțiți între "focar de infecție" și "monument istoric"