Antena Meniu Search
x

Video După 30 de ani de la săparea fundaţiei, spitalul din Fălticeni şi-a primit în sfârşit primul pacient

Dacă în China au reuşit să construiască un spital în mai puţin de două săptămâni, la noi asta e un vis. Au trecut 30 de ani de când s-a săpat prima groapă la fundaţia Spitalului din Fălticeni. Azi a intrat acolo primul pacient. E abia al patrulea dintr-un ruşinos şir de doar patru spitale construite din fonduri publice după Revoluţie. Celelalte trei sunt Spitalul Mioveni, Institutul de Oncologie din Iaşi şi Spitalul Victor Gomoiu din Bucureşti.

de Redactia Observator

la 02.09.2021, 21:03

Vezi și

Promisiunea unui spital nou, cu de toate, l-a făcut pe medicul Stelică Constantin să se mute în Fălticeni de la peste 200 de kilometri distanţă. Asta se întâmpla în urmă cu 30 de ani.

Stelică Constantin, medic: Auzind că aici se va începe un spital nou, am zis că e o șansă colosală.

Dar a rămas cu visul. Trei decenii a lucrat în vechile clădiri, unele chiar de acum 160 de ani, împrăştiate prin tot oraşul.

Stelică Constantin, medic: De multe ori am vrut să plec. Au fost momente când nu aveam ce ne trebuie, nu aveam medicamente.

Pe acelaşi subiect

A rămas totuşi. La 30 de ani distanţă de momentul în care a ajuns în oraş, în sfârşit lucrează într-un spital nou. Nouă unitate are 252 de paturi, 9 secții și 6 compartimente, cu 15 paturi de Terapie Intensivă. Chiar şi aşa, viitorii medici sunt greu de convins să vină aici.

Ana Maria Cotun, studentă medicină: În România, da, iau în calcul, iau în calcul și străinătatea. Nu aș veni înapoi la Fălticeni, pentru că e un oraș mic.

Azi, spitalul şi-a primit primii pacienţi

Ana Maria Cotun studiază medicină la Cluj-Napoca şi a făcut practică în oraşul natal. A crescut uitându-se la spitalul veşnic în construcţie.

Ana Maria Cotun, studentă medicină: Nu eram născută. Am 22 de ani. Îmi aduc aminte acum când eram destul de mare și era în construcție.

Epopeea Spitalului Municipal de la Fălticeni a început în 1991. În cinci ani s-a construit cam un sfert din clădire. Apoi nu s-a mai mişcat nimic timp de 16 ani. N-au mai fost bani.

Bătrână: A fost odată când a venit Tăriceanu și a zis că-l dă în funcțiune până toamna.

Reporter: Când a fost?

Bătrână: ​Vreo 15 ani.

Abia în 2012 a reapărut viaţa pe şantier. Doar că proiectul iniţial era deja depăşit. În multe privinţe, s-a reluat totul de la zero.

Cătălin Coman, primar Fălticeni: A trebuit să construim o stație de oxigen separată. De la stația de producere a oxigenului să aducem cabluri. Vorbim de zeci de kilometri de cabluri.

În 2019 s-a încheiat construcţia. Nu şi spitalul. Mai lipseau 24 de milioane de lei pentru dotarea lui cu aparatură şi echipamente. Abia acum au reuşi autorităţile să-l deschidă. Însă epopeea continuă.

Vlad Murariu, manager spitalul Municipal Fălticeni: Spațiul fiind mai mare, într-adevăr va fi nevoie de mai mult personal pentru a acoperi toate zonele.

Peste 20 de milioane de euro şi 30 de ani mai târziu, azi spitalul şi-a primit primii pacienţi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » După 30 de ani de la săparea fundaţiei, spitalul din Fălticeni şi-a primit în sfârşit primul pacient