Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Fructul ciudat cu gust de îngheţată de vanilie. E originar din India, dar e cultivat la Buzău

Pepene indian cu gust de îngheţată de vanilie. Am putea să gustăm curând din această minunăţie. Cercetătorii din Buzău, de la Banca de Resurse Genetice Vegetale, au reuşit să aclimatizeze această specie rară şi promit că va ajunge curând pe mesele noastre. Soiul exotic se numeşte Kajari melon şi are dimensiunea unui măr mai mare.

de Redactia Observator

la 31.08.2024 , 19:43

Pepenele cu gust îngheţată de vanilie a fost aclimatizat după ani întregi de studii. Cercetătorii din Buzău sunt singurii din Europa care au reuşit o astfel de performanţă. "Acesta este verde, începe să se coacă! Deja a început să capete nuanţe roşiatice şi acesta, sigur a ajuns la maturitate! Poate fi recoltat", a declarat Costel Vînătoru, director Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău. Fructul cântăreşte în medie, 300 de grame.

60 de soiuri rare de pepeni cresc la Buzău

Pepenele indian poate înlocui oricând, un desert răcoritor de vară. Şi este mult mai sănătos. "O specie care-şi are originea în India unde este cultivat de o comunitate într-o zonă restrânsă. Atunci când consumăm acest fruct ne gândim la îngheţata de vanilie, dacă a fost şi frigider cu siguranţă putem să asociem gustul cu îngheţata de vanilie", a declarat Costel Vînătoru, director Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău. Deocamdată, cercetătorii vor să înregistreze soiul inedit de pepene, la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, iar ulterior să testeze şi piaţa oferind cultivatorilor mici cantităţi de seminţe.

Vezi și

Nu este singurul deliciu exotic care se regăseşte în serele Băncii de Gene pentru Plante din Buzău. 60 de soiuri rare de pepeni cresc aici. Printre ele regăsim Castravetele Armenesc. "Atunci când fructul este mic poate fi consumat ca şi castravete. Foarte parfumat, catifelat, gustos, iar la maturitate se transformă în pepene galben cu aromă puternică", a declarat Costel Vînătoru, director Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău. Succes va avea, spun cercetătorii, şi pepenele-banană care şi-a câştigat acest nume pentru forma lui, dar şi pentru gustul foarte dulce.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Ce variantă aţi ales pentru încălzirea locuinţei?
Observator » Evenimente » Fructul ciudat cu gust de îngheţată de vanilie. E originar din India, dar e cultivat la Buzău