Video Furia naturii a "înecat" Craiova sub ape: pericole la tot pasul. Loviţi de urgie, oamenii numără pagubele. "Daună totală!"
O furtună de nici o oră ne-a arătat cât de vulnerabili suntem în faţa naturii dezlănţuite. În Craiova a plouat atât de mult, încât tot oraşul a fost paralizat. Străzile s-au transformat în râuri, maşinile au fost înghiţite de apă, acoperişurile smulse, iar copacii pur şi simplu seceraţi de vântul furios. La aproape o zi de la dezastru, urmările potopului încă se văd.
Imagini filmate în timpul potopului de aseară. Un craiovean şi-a văzut moartea cu ochii: în timp ce filma furtuna, un acoperiş, smuls de rafalele puternice de vânt, intră peste el pe balcon. Maşini distruse, acoperişuri smulse, case inundate şi copaci puşi la pământ. S-au rupt norii atât de tare, încât tot oraşul s-a transformat într-un mare lac. Urgia s-a oprit, însă problemele oamenilor abia au început. E dezastru oriunde te uiţi. De exemplu, pe strada filmată s-a strâns atât de multă ploaie încât maşinile abia se mai văd de sub apă. Pasajul Universităţii a fost complet acoperit de puhoaie. Doar plafonul maşinilor se mai vede puţin.
După furtună, Craiova face bilanţul pagubelor. Ploile au lăsat dezastru în urmă
După furtună, oamenii au numărat pagubele. "Daună totală!", exclamă un bărbat a cărui maşină a fost luată de ape. Autoturismul se afla "aici în parcare! Deci la câteva zeci de metri...". "Apa trece de genunchi în foarte multe zone din oraş. Este cumplit!", spune Cristina Oprea, reporter Observator. "Până aici a fost apa! Uitaţi apa înăuntru!", arată un alt craiovean păgubit. Un altul se plânge că nu avea asigurare şi va plăti totul "din buzunar".
Într-o parcare, de exemplu, un stâlp de electricitate a fost doborât şi a făcut praf mai multe maşini. "Vânt puternic, foarte puternic. N-am văzut aşa ceva!", mărturiseşte un localnic. A plouat atât de mult, încât tavanul unui hotel pur şi simplu a cedat. În imagini se vede cum apa curge şiroaie, se umflă şi în câteva secunde se prăbuşeşte. Câţiva oameni sunt la un pas de tragedie. "Aşteptăm să vedem autorităţile. Nu vin deloc", a comentat unul din cei cazaţi aici. La aproape o zi de la dezastru, oamenii încă încearcă să cureţe hotelul. Au scos mobilierul în curte şi cară apa din interior cu găleţile. "A fost îngrozitor. S-a retras destul de greu, au venit pompierii", povestesc ei.
- Un craiovean s-a trezit cu acoperișul unui bloc în balcon, în timp ce filma furtuna de Cod Roșu
- Ce au descoperit autoritățile după ploile torențiale care au lovit Craiova. Dezastrul s-ar putea repeta în...
- Imaginile dezastrului după furtuna care a măturat Craiova. În mai puţin de o oră a plouat cât în trei...
De apă n-a scăpat nici mall-ul din oraş. Apa a intrat în magazine, iar podelele sunt pline de noroi. Zeci de acoperişuri au fost smulse şi aruncate pe şosea. "De pe acest bloc a zburat acoperişul. Şi a aterizat pe gardul unei grădiniţe", arată Alin Stan, reporter Observator. "Niciodată nu am văzut o asemenea furtună", spun oamenii.
Parcul Nicolae Romanescu, cel mai mare din oraş, arată ca după război. "Copacii au fost smulşi din rădăcini, parcul este închis pentru a se toaleta şi a nu mai exista pericol pentru cetăţeni", explică Alin Stan, reporter Observator. Autorităţile caută acum soluţii pentru a dezvolta sistemul de canalizare. "Vrem să intrăm pe nişte investiţii în regim de urgenţă. Cel puţin două canale trebuie să avem către Jiu", a declarat Lia Olguţa Vasilescu, primarul din Craiova.
Avertizare meteo ANM. România nu scapă nici de caniculă, nici de ploi
Până la ora 23 sunt valabile Coduri galbene şi portocalii de vijelii şi grindină în Transilvania, Oltenia, Moldova și nord-vestul Munteniei. Săptămâna începe cu arşiţă. Abia joi temperaturile nu mai trec de 31 de grade Celsius, dar furtunile de vară vor fi o prezenţă zilnică în majoritatea regiunilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰