Antena Meniu Search
x

Video Imaginile dezastrului după furtuna care a măturat Craiova. În mai puţin de o oră a plouat cât în trei săptămâni. "Nu cred aşa ceva!"

Codurile roşii de furtuni au adus dezastru. Craiova a fost complet sub ape după o ploaie torenţială care a blocat tot oraşul. Mai multe maşini au fost luate de puhoaie, iar vântul a rupt acoperişuri şi copaci. Potopul a inundat inclusiv marile centre comerciale, iar oamenii îşi numără pagubele acum. 

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 03.07.2022, 08:50

Vezi și

"Deci eu nu cred aşa ceva! Uite maşina aia iese în stradă!". A fost Cod roşu în Dolj, iar furtuna violentă a paralizat Craiova. În doar câteva zeci de minute a plouat cât pentru trei săptămâni. Puhoaiele formate pe şosele au scos inclusiv maşini din parcare şi le-au dus la vale. În unele locuri apa a fost atât de mare încât autoturismele abia se mai vedeau. Puhoiale au intrat într-un hotel şi au inundat cu totul recepţia. "Nu-i permis să trăim în secolul ăsta ca să fie aşa ceva. (n.r. Maşina a fost adusă) din parcare! Zeci de metri!", spune un român.

Cod roşu de vreme rea. Furtuna a făcut prăpăd în Craiova

Străzile au fost acoperite de apă, canalizările au refulat şi s-au transformat în adevărate fântâni arteziene, marcajele rutiere au fost luate de apă şi mai mulţi copaci au fost puşi la pământ. Parcurile au fost închise şi circulaţia tramvaielor oprită. "Vai de mine! Vai de mine, uite cum e aici!" Vântul puternic a smuls mai multe acoperişuri şi a rupt firele de electricitate. "Abia aici putem să ne dăm seama cât de violentă a fost furtuna în Craiova. Maşinile au fost luate de apă şi aduse în acest loc zeci de metri. Iar astfel de probleme sunt peste tot prin oraş. În mai puţin de o oră, au fost înregistrate peste 80 de apeluri la 112. Oamenii cer ajutorul pentru că au maşinile distruse, acoperişurile smulse de vânt şi casele inundate", arată Cristina Oprea, reporter Observator.

"Se intervine cu toate forţele şi mijloacele din dotare pentru degajarea de copaci căzuţi pe carosabil, care prin cădere au avariat şi autoturisme, pentru înlăturarea unor bucăţi de acoperiş luate de vânt şi pentru scoaterea apei din gospodării", a declarat Tania Vâlceanu, ISU Dolj. 

Pe acelaşi subiect

Vijelie a fost şi în Drobeta Turnu Severin. Doi copaci au căzut seceraţi peste maşinile parcate pe trotuar. Furtuna a rupt şi acoperişul unui bloc şi l-a purtat zeci de metri până a izbit bucăţile de tablă de anexa unei case. "Mamă, ia uite, a picat acoperişul!"

Avertizări meteo ANM în zeci de judeţe din România

Trei sferturi din ţară se află sub Cod portocaliu de furtuni puternice până la ora 22.00. Apoi, 31 de judeţe vor rămâne sub Cod galben de ploi abundente, vijelii, tunete, fulgere şi grindină, până mâine dimineaţă la ora 6.00. În Lupeni, un fulger a doborât un copac. Arborele s-a aprins imediat, iar focul s-a extins la deşeurile din zonă şi a fost stins de pompieri. 

Când nu plouă, ne topim de căldură. Până mâine seară este în vigoare Codul galben de arşiţă şi disconfort termic pentru vestul, sudul şi estul ţării unde se vor depăşi din nou 35 de grade Celsius la umbră ziua. Însă nici noaptea nu ne mai putem odihni pentru că temperaturile mai coboară sub 20 de grade Celsius abia spre dimineaţă. Vom vedea cele două feţe ale acestei veri şi la începutul săptămânii viitoare. Mai vine puţină răcoare abia după ziua de miercuri, iar furtuni de vară vor fi, din loc în loc, în fiecare zi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Imaginile dezastrului după furtuna care a măturat Craiova. În mai puţin de o oră a plouat cât în trei săptămâni. "Nu cred aşa ceva!"