Antena Meniu Search
x

Galerie foto Galerie Foto | Locuitorii din Muntenegru protestează împotriva noului mitropolit sârb al ţării. Poliţiştii au folosit gazele lacrimogene pentru îndepărtarea mulţimii

Poliția din Muntenegru a folosit gazele lacrimogene pentru a risipi sute de oameni care s-au adunat duminică în centru Podgoriţei, pentru a protesta faţă de propunerea de întronizare unui cleric al Bisericii Ortodoxe Sârbe drept lider religios al națiunii.

Ovidiu Cojocaru
de Ovidiu Cojocaru

la 05.09.2021, 16:37

Demonstranții din orașul Cetinje au aruncat cu pietre, sticle și biscuiți asupra polițiştilor, în timp ce personalitățile Bisericii au fost preluate cu elicopterul. Nu au existat rapoarte despre posibili răniţi, nici de partea protestatarilor, dar nici de partea poliţiştilor, transmite Reuters.

Proteste faţă de deciziile Bisericii

Întronarea lui Joanikije al II-lea drept conducător al bisericii din țară, cunoscut sub numele de mitropolit al Muntenegrului și arhiepiscop de Cetinje, a fost un subiect ținut secret într-o mănăstire din oraș. Protestele reflectă tensiunile din țara balcanică între cei care susțin legături mai strânse cu Belgradul și alții care se opun oricărei alianțe pro-sârbe.

Muntenegru și-a părăsit uniunea cu Serbia în 2006, dar biserica sa nu a devenit autonomă și a rămas sub Biserica Ortodoxă Sârbă, în ochii unora, făcându-l un simbol al influenței sârbe. Primul ministru Zdravko Krivokapic a descris atacurile împotriva poliției din Cetinje drept „un act de terorism”. El a acuzat Partidul Democrat al Socialiștilor că este principalul responsabil pentru organizarea protestelor. Trimisul special al Uniunii Europene în Muntenegru, Tonino Picula, a declarat că tensiunile în creștere sunt îngrijorătoare."Libertatea de exprimare, dar și de protest este inviolabilă".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Galerie Foto | Locuitorii din Muntenegru protestează împotriva noului mitropolit sârb al ţării. Poliţiştii au folosit gazele lacrimogene pentru îndepărtarea mulţimii