Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Gen Z nu mai cred în dragostea pe net: îşi caută parteneri la job. Ce probleme pot să apară

Aplicaţiile de dating au început să-şi piardă utilizatorii. Cu peste opt, zece ore petrecute la muncă, tot mai mulţi angajaţi din Europa, inclusiv România, încep să lege relaţii la locul de muncă. În teorie, dacă regulamentul firmei nu intezice acest lucru, toate par bune şi frumoase. Psihologii spun însă că pe termen îndelungat, cuplurile pot întâmpina probleme atât la job, cât şi în viaţa personală.

de Andra Costea

la 31.10.2024 , 18:55

În secret sau în văzul colegilor, mulţi angajaţi români îşi găsesc perechea la locul de muncă. Sunt firme al căror regulament interzice acest lucru, însă cele mai multe companii au început să înţeleagă că salariaţii nu mai au timpul necesar pentru dating. "Cred că şansele sunt pentru că acolo se pretrece destul de mult timp", spune un român.

Gen Z îşi caută parteneri la job

"În ultimul an de zile să zicem am putea vedea o deschidere din partea angajatorilor. Au realizat în cele din urmă că trăim într-o perioadă în care trebuie să fim foarte flexibili", a explicat Ioana Petrea, specialist în resurse umane.

Vezi și

Conform studiilor, peste 50% dintre români au avut o relaţie la locul de muncă. Mai mult, 25% dintre aceştia au ajuns la altar cu colegul sau colega de birou.

Pe acelaşi subiect

Tinerii născuţi după 1993 preferă să nu mai folosească aplicaţiile de dating şi să îşi caute partenerul direct la locul de muncă. "Nu am fost niciodată de acord cu aplicaţiile de dating, mi se pare că nu te ajută în general, dragostea vine când te aştepţi mai puţin", este de părere un român.

"Este drept că s-au mutat generaţiile Z şi Y de la partenerii de pe aplicaţiile de dating la partenerii de la muncă, deoarece se petrece mai mult timp la locul de muncă. Este o perioadă stresantă, agitată, nu prea avem timp, ajungem de multe ori în burnout şi e mai uşor să ne uităm în preajma noastră decât să căutăm în altă parte. Poate să ne ofere un confort, poate să ne ofere o anumită siguranţă, nu mai apar nici anumite gelozii pentru că avem partenerul, partenera lângă noi câte 8-9 ore pe zi", spune Raluca Predescu, psihoterapeut de cupluri şi familie.

Ce probleme pot să apară

Pe termen îndelungat, o relaţie legată la job vine însă cu multe dificultăţi. "În culpu avem anumite roluri, la locul de muncă avem alte roluri şi dacă le mixăm pot crea diferite conflicte, anxietate, stres şi să perturbe chiar dinamica cu ceilalţi angajaţi şi implicit să afecteze şi profesia. În acelaşi timp, este necesar să existe şi o separare între cei doi pentru a se crea acea dorinţă, acel mister", adaugă Raluca Predescu, psihoterapeut de cupluri şi familie.

De asemenea, psihologii trag un semnal de alarmă asupra relaţiilor angajat-manager. Mecanismele psihologice ne fac să fim atraşi de putere, aşa că în astfel de cazuri dispare raportul de egalitate între parteneri. 

Andra Costea Like

Mi-am început călătoria ca jurist crezând că asta este singura metodă de a lucra cu adevărul. Curiozitatea şi ambiția însă m-au împins să explorez întotdeauna profunzimea fiecărei povești iar asta m-a făcut să realizez predilecţia mea către jurnalism.

Întrebarea zilei
Ce faceţi cu medicamentele expirate?
Observator » Evenimente » Gen Z nu mai cred în dragostea pe net: îşi caută parteneri la job. Ce probleme pot să apară