Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Înşelătoria cu o femeie frumoasă care a făcut zeci de victime. Cum funcţiona schema care a strâns 46 de milioane de dolari

O reţea din Asia a obţinut 46 de milioane de dolari păcălind bărbaţi pentru a investi sume uriaşe, cu ajutorul inteligenţei artificiale. Tehnologia a permis infractorilor să creeze imagini și videoclipuri extrem de realiste ale unor femei atrăgătoare, cu ajutorul cărora dădeau impresia mai apoi că sunt implicaţi într-o relație amoroasă cu victimele. În acest fel, cei păcăliți erau convinși că iubirea lor era reală, iar escrocii reușeau să-i manipuleze să le trimită bani. 

de Larisa Andreescu

la 15.10.2024 , 12:55

Femeie Înşelătoria cu o femeie frumoasă care a făcut zeci de victime - Shutterstock

Escrocheria realizată cu ajutorul inteligenței artificiale a vizat numeroși bărbați din Taiwan, Singapore și India. Peste 20 de oameni au fost arestați. Este vorba despre persoane cu vârsta cuprinsă între 21 și 34 de ani, bine educate și recrutate în mare parte de la universitățile din oraș.

Cum funcționa escrocheria

Hoţii şi-au pus în aplicare planul într-o hală de 4.000 de metri pătrați și împreună cu specialiști IT din străinătate au construit o platformă care folosea criptomonede false. Foloseau apeluri video cu femei frumoase realizate cu AI. Astfel, au reușit să obțină peste 46 de milioane de dolari de la bărbați care credeau că și-au găsit dragostea.

Articolul continuă după reclamă

Potrivit poliției din Hong Kong, escrocheria începea cu un mesaj text, în care expeditorul, o femeie atrăgătoare, spunea că a adăugat din greșeală numărul viitoarei victime. Dacă bărbatul cădea în capcană, discuțiile evoluau și ajungeau până la planificarea unui viitor împreună. Victimele erau atrase în această capcană, iar după ce ajungeau să investească, nu mai reușeau să retragă banii și nici nu aveau nicio urmă de contact cu "partenera" lor din videoclipuri.

Pe acelaşi subiect

Grupul din Hong Kong era foarte bine organizat, împărțit în departamente responsabile pentru diferitele etape ale înșelătoriei, a constatat poliția. Escrocii au folosit chiar și un manual de instruire pentru a-i învăța pe membri cum să efectueze schema, profitând de „sinceritatea și emoția victimei”.

Manualul, postat ulterior pe Facebook de poliție, detalia măsuri precum:

  • Înțelegerea viziunii de viață a victimei pentru a crea o variantă perfect personalizată a personajului de care aveau să se îndrăgostească
  • Inventarea unor dificultăți fictive, precum relații eșuate sau afaceri care nu au mers bine, pentru a câștiga încrederea victimei
  • Crearea unui "viziuni frumoase" și planuri de vacanță pentru a-i determina pe victime să investească, să le ofere bani şi să se încreadă întru total doar pe baza unor fotografii

"Îngrăşarea" victimelor înainte de a le înșela

Această metodă sofisticată de fraudă face parte dintr-o practică mai largă cunoscută sub numele de "pig-butchering" (îngrășarea porcului), o industrie ilicită multibilionară. Termenul provine din procesul prin care escrocii "îngrașă" victimele, adică le manipulează și le câștigă încrederea pentru a le convinge să investească într-o platformă falsă de criptomonede, înainte de a le lua totul. Hoţii își asumă identități false online, petrecând luni întregi în "grooming-ul" victimelor, până când reușesc să le atragă în capcana financiară. 

Potrivit autorităților din Hong Kong, este o practică răspândită în regiunile din sud-estul Asiei, în special în rândul rețelelor de crimă organizată chinezești. Poliția locală a intensificat campaniile de conștientizare, mai ales după cazurile în care vârstnicii au raportat pierderea de sume uriașe în urma escrocheriilor telefonice.

Deepfake-ul: Un instrument puternic în mâinile escrocilor

În cadrul acestei escrocherii, deepfake-ul a fost un instrument esențial, permițând hoţilor să creeze imagini și video-uri aproape imposibil de distins de realitate. Această tehnologie, bazată pe inteligența artificială, a fost folosită pentru a construi conversații video realiste cu femei atractive, care păreau să își exprime dragostea față de victimele lor. Aşa i-au convins pe bărbați că aveau o relație autentică, chiar dacă persoanele din spatele imaginilor nu existau în realitate, relatează CNN.

Un exemplu notabil a fost cazul unei companii britanice multinaționale din Hong Kong care a pierdut 25 de milioane de dolari din cauza unor astfel de escroci care au folosit metoda deepfake pentru a se da drept directorul financiar și alți angajați ai firmei şi mai apoi pentru a-i şantaja. 

Escrocheria a durat aproape un an, până când poliția a intrat pe fir. În urma percheziţiilor au fost descoperite aproape 100 de telefoane mobile, aproape 26.000 de dolari în numerar și o serie de ceasuri de lux.

Larisa Andreescu Like

Larisa Elena Andreescu face parte din echipa Observator de peste 7 ani şi este în prezent Editor de Content pentru site-ul observatornews.ro.

Întrebarea zilei
Aţi văzut în magazine produse cu etichete care indică un gramaj mai mic?
Observator » Ştiri externe » Înşelătoria cu o femeie frumoasă care a făcut zeci de victime. Cum funcţiona schema care a strâns 46 de milioane de dolari