Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Gestul înduioşător făcut de Daniel, un agricultor din Galaţi, după ce seceta i-a distrus culturile. Ce a făcut cu singurele roade rămase

Solidaritate în faţa năpastei. Seceta a făcut ravagii în Galaţi, iar agricultorii s-au resemnat: anul acesta vor număra doar pagubele. Ca munca să nu fi fost în zadar, mulţi au decis să lase animalele fermierilor din zonă să mănânce tot ce a mai rămas din recolte. Astfel, pe câmp, în loc de utilaje agricole, au apărut oi şi vaci. 

de Adrian Obreja

la 28.07.2024 , 19:58

Să laşi vitele în porumb, aşa ceva nu s-a mai pomenit la Cerţeşti, în nordul judeţului Galaţi. Doar că agricultorii n-au încotro: lanurile sunt compromise de secetă, iar crescătorii de vite nu mai au ce să dea de mâncare animalelor. Este al treilea an dezastruos pentru localnici.

Cât vezi cu ochii, de jur împrejur, totul este uscat şi ars de soare. Aşa sună o frunză de porumb strânsă în mână. Culturile sunt pur şi simplu compromise, iar multe dintre ele au rămas la liber pentru animale. 

Fermierii au ales să dea de mâncare animalelor singurele roade rămase

Vezi și

"Doar în parcela asta sunt 14 hectare de porumb. Porumb muncit cu seriozitate, are densitate, tot ce trebuie, nu are buruieni, doar că ploaia nu ne-a ajutat. Seceta, când e consecutivă, e cea mai dureroasă. Nu îi dă voie fermierului să-şi revină", spune Daniel Cotoranu, agricultor.

Pe acelaşi subiect

Arşiţa a distrus mai toate culturile din sud-estul ţării. Dar oamenii, într-un gest rar de generozitate, au ales să hrănească din paguba lor animalele altora, rămase fără nutreţ. 

"Este un gest de normalitate, nu este un gest de bravură. Într-adevăr, unii fermieri bagă toate resturile astea vegetale în pământ şi pot fi considerate îngrăşământ organic. Am ales să trăiască animalele", spune Daniel Cotoranu, agricultor.

Ciobanii au ajuns şi ei la disperare. Recensământul suprafețelor calamitate este în desfășurare. 

"Mergând în teren, situaţia este destul de sumbră. Avem porumb calamitat chiar şi 100%. Un an în care predomină un climat excesiv secetos", spune Doina Ragea, director Direcţia Agricolă.

Solul uscat şi lipsa ploilor în următoarea perioadă ar putea compromite şi majoritatea culturilor de primăvară. În zona de nord a judeţului Galaţi a plouat ultima oară în urmă cu o lună şi jumătate. 

Adrian Obreja Like
Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Evenimente » Gestul înduioşător făcut de Daniel, un agricultor din Galaţi, după ce seceta i-a distrus culturile. Ce a făcut cu singurele roade rămase