Gospodinele din Iaşi, găsite "vinovate" de autorități de poluarea mediului: cozonacii şi sarmalele au dus la creşterea noxelor din aer
Autorităţile din Iaşi au găsit marii vinovaţi pentru poluarea din oraş din zilele de 23, 24, 25 decembrie. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, indicii au arătat valori aproape duble faţă de o zi normală pentru că gospodinele au pregătit preparatele tradiţionale de Crăciun.
"Au fost înregistrate valori crescute ale poluării aerului în condiţii de temperaturi negative, pe fondul poluării rezultate din arderile de combustibili în gospodăriile populaţiei pentru încălzire şi prepararea hranei şi din alte surse locale de emisii specifice zonelor urbane şi suburbane în care sunt amplasate staţiile", a explicat Galea Temneanu, director APM Iaşi, pentru ziaruldeiaşi.ro.
Potrivit sursei citate, în ziua de 23 decembrie, trei mari staţii de monitorizare a calităţii aerului au raportat valori mari de poluare. Cele mai mari valori au fost înregistrate în ziua de Ajun şi în ziua de Crăciun de staţia din zona Decebal-Cantemir. Indicele specific de calitate aerului este calculat pentru următorii indicatori: dioxid de sulf (SO2), dioxid de azot (NO2), ozon (O3), PM10 şi PM2,5. PM10 şi PM2,5 provin adesea din surse diferite de emisii şi au compoziţii chimice diferite.
Particulele în suspensie, precum PM10 şi PM 2.5, sunt definite ca particule cu un diametru aerodinamic mai mic decât 10, respectiv 2,5 µm (1 µm sau 1 micron reprezintă o miime de milimetru). Emisiile rezultate din arderea benzinei, uleiului, motorinei sau a lemnului produc o mare parte din poluarea cu PM2,5 a aerului exterior. PM10 include, de asemenea, praful de pe şantierele de construcţii, gropile de gunoi şi agricultură, mai notează ziaruldeiaşi.ro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰