Antena Meniu Search
x

De la 1 iulie, toate statele membre UE ar trebui să-şi deschidă graniţele, potrivit recomandării Comisiei Europene

De mâine trebuie să intre în vigoare recomandarea Comisiei Europene ca toate statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv Marea Britanie, să-şi dechidă graniţele. Au fost recalculate condiţiile prin care se fac listele cu statele exceptate şi neexceptate, iar de mâine am putea circula în toată Uniunea Europeană, inclusiv Marea Britanie. Atenţie, însă, fiecare ţară poate lua decizii proprii.

Sonia Simionov
de Sonia Simionov

la 30.06.2020, 23:13

Vezi și
  • Țările din Uniunea Europeană încă nu pot primi călători care provin din state precum SUA sau Turcia.

Recomandarea Consiliului Uniunii Europene ar trebui să se aplice de mâine, 1 iulie, şi într-un ideal ar putea fi redeschise graniţele întregii Uniuni, cu tot cu Marea Britanie şi ţările din Spaţiul Schengen. 

Comisia, prin Consiliul Europei, a oferit şi o formulă nouă de calcul pentru a face acele liste cu ţări "verzi" şi "galbene", formulă care include un număr maximum de infectaţi, pe zi - şi o reciprocitate. Adică, dacă noi vrem să deschidem frontierele cu Portugalia, spre exemplu, trebuie să vrea şi Portugalia. Altfel nu se poate.

Încă de azi, statele europene analizează noua formulă şi, mâine, ar trebui să comunice deciziile. Inclusiv România, care ar trebui să actualizeze lista "verde" mai devreme de ziua de luni. 

Important de spus este că, tot astăzi, Consiliul European a publicat o listă cu state terţe care se încadrează la a fi verzi, cu aceeaşi formulă de calcul. Sunt 15 ţări cu care UE îşi deschide graniţele, lista o găsiţi pe site-ul Observator, dar vă spun de acum că nu sunt incluse SUA sau Turcia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » De la 1 iulie, toate statele membre UE ar trebui să-şi deschidă graniţele, potrivit recomandării Comisiei Europene