Antena Meniu Search
x

Grupare de cămătari şi proxeneţi din Dâmboviţa, destructurată după 8 ani. Ar fi exploatat sexual peste 50 de persoane în Europa

38 de persoane din Dâmboviţa au fost trimise în judecată de DIICOT, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, dar şi pentru infracţiunile de proxenetism, camătă, șantaj și trafic de persoane. Aceştia sunt bănuiţi că au exploatat sexual 57 de persoane în Germania, Marea Britanie și Spania, începând cu anul 2014. Prejudiciul se apropie de 1 milion de euro.

de Redactia Observator

la 28.12.2022, 15:40

Grupare de cămătari şi proxeneţi din Dâmboviţa, destructurată după 8 ani. Ar fi exploatat sexual peste 50 de persoane în Germania, Marea Britanie și Spania
Grupare de cămătari şi proxeneţi din Dâmboviţa, destructurată după 8 ani. Ar fi exploatat sexual peste 50 de persoane în Germania, Marea Britanie și Spania

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism Dâmbovița au dispus trimiterea în judecată a 38 inculpaţi, dintre care 22 sub control judiciar, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, proxenetism, camătă, șantaj și trafic de persoane, potrivit Mediafax.

Conform DIICOT, începând cu luna ianuarie 2014 și până în februarie a.c., în orașul Titu, județul Dâmbovița, s-a constituit și a funcționat un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunilor de trafic de persoane, proxenetism, camătă și șantaj.

Astfel, sub protecția liderului rețelei, membrii grupului infracțional organizat au desfășurat activități de proxenetism, recrutând persoane din zona de domiciliu, pe care le-au transportat în afara țării pentru practicarea prostituției, activitate care a fost înlesnită inclusiv prin asigurarea unor locuri de cazare, în special în Germania, dar și în Marea Britanie și Spania.

"Este de precizat faptul că la debutul activității infracționale, persoanele au fost transportate în vederea practicării prostituției pe teritoriul Germaniei (membrii grupării fiind stabiliți mai ales în orașele Oberhausen, Dortmund și Essen), însă, ulterior, o parte dintre membrii grupului s-au ”mutat” în Marea Britanie, fără a ieși însă din sfera de <influență> a liderului grupului infracțional organizat. Sumele de bani obținute ca urmare a practicării prostituției de un număr de 57 de persoane au fost însușite de către membrii grupului infracțional organizat, în perioada de referință fiind identificate transferuri în cuantum de aproximativ 840.000 de euro și 57.000 de lire sterline expediate din afara țării. Parte din veniturile obținute în această modalitate au fost cheltuite de inculpați cu jocurile de noroc", arată DIICOT.

Pe acelaşi subiect

În ce privește camăta, a reprezentat o ocupație permanentă a unei părți din membrii grupului infracțional organizat, fiind o importantă sursă de venituri ilicite, "dobânzile" percepute ajungând până la 30% pe lună.

Activitatea infracțională a adus membrilor grupului importante profituri

Activitatea infracțională a adus membrilor grupului importante profituri, generate de numărul de mare al persoanelor care solicitau "împrumuturile" dar și de cuantumul sumelor date cu împrumut, de la câteva sute până la zeci de mii de euro. În situația în care persoanele care luaseră bani cu camătă nu își achitau ”datoriile” în condițiile impuse, membrii grupului infracțional organizat au folosit metode de constrângere a datornicilor pentru a-i determina să le remită diferite sume de bani.

În cursul activității de documentare a fost identificată o victimă a traficului de persoane, reținându-se că unul dintre inculpați a recrutat folosind metoda loverboy o persoană vătămată în scopul exploatării sexuale a acesteia prin obligarea la practicarea prostituției în Germania.

De asemenea, au fost emise numeroase ordine europene de anchetă transmise cu sprijinul EUROJUST către autoritățile din Germania și Marea Britanie, fiind solicitate și obținute probe privind activitatea infracțională a grupului infracțional organizat.

Prin rechizitoriu s-a solicitat menținerea măsurilor asigurătorii instituite asupra sumelor de 26.500 de euro, 2.300 de lire și 128.300 de lei și obligarea inculpaților la plata sumei de 190.000 lei reprezentând cheltuielile judiciare avansate de stat aferente fazei de urmărire penală.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului Dâmbovița. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Grupare de cămătari şi proxeneţi din Dâmboviţa, destructurată după 8 ani. Ar fi exploatat sexual peste 50 de persoane în Europa