Antena Meniu Search
x

Video Guvernul a tăiat peste 7 miliarde din bugetul Armatei în 2023. Anul acesta, MApN îşi ia revanşa cu o listă impresionantă de achiziţii

Peste 7 miliarde de lei, bani necheltuiţi din bugetul Armatei, au ajuns în Fondul de Rezervă la sfârşitul anului trecut. Armata Română îşi ia revanşa anul acesta: are o listă de achiziţii impresionantă, în contextul războiului de la graniţă. De la avioane de luptă moderne, la submarine şi tancuri de ultimă generaţie.  

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 18.01.2024, 20:47

Vezi și

Guvernul a tăiat 7,2 miliarde de lei din Bugetul MApN, iar banii pentru înzestrarea Armatei au alimentat Fondul de Rezervă, arată datele de la Ministerul de Finanţe. Așa a reușit cabinetul Ciolacu să evite rectificarea bugetară pe final de an.

Guvernul a tăiat peste 7 miliarde din bugetul Armatei anul trecut

Concret: Guvernul a tăiat de la MApN 4 miliarde lei în octombrie şi alte 3,2 miliarde în noiembrie 2023. Asta în condiţiile în care avem o decizie adoptată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, iar România şi-a asumat în faţa Aliaţilor un buget anual de 2,5% din PIB pentru Armată. 

Anul trecut, Ministrul Apărării a anulat licitaţia pentru achiziţia a patru corvete şi modernizarea a două fregate, iar asta a adus o economie de 1,2 mld euro. Pe de altă parte, derulează proiecte majore de înzestrare, vitale pentru securitatea naţională.

Pe lista de achiziţii sunt trei sisteme Patriot de rachete sol-aer, care se adaugă celor 4 sisteme similare aflate deja în dotarea Armatei. În plus, MApN va cumpăra un batalion de tancuri americane Abrams şi 32 de avioane de luptă F-35. Aceste aparate, produse de Lock-heed Martin, sunt cele mai avansate avioane de vânătoare din lume. Achiziția a fost aprobată de CSAT şi va fi cea mai scumpă din istoria Armatei: fiind estimată la 6,5 mld dolari. Până atunci, Forţele Aeriene vor fi întărite cu 32 de avioane de luptă F-16 model Fighting Falcon, aparte cumpărate la mâna a doua din Norvegia, un contract care se ridică la peste 380 milioane euro până în 2025.

Forţele Navale şi-ar dori şi două submarine Scorpene de producţie franceză, o achiziţie estimată la 2 mld euro. Premierul Ciolacu susţine că cele două sumbarine nu sunt, însă, pe lista de priorităţi a Armatei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 5 voturi
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Guvernul a tăiat peste 7 miliarde din bugetul Armatei în 2023. Anul acesta, MApN îşi ia revanşa cu o listă impresionantă de achiziţii