Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Harta longevității în Romania. Ce mănâncă seniorii cu vieţi lungi şi ferite de boală: "Stilul de viaţă surclasează factorii genetici"

Un subiect intens dezbătut în întreaga lume - longevitatea, a fost punctul de plecare pentru un eveniment unic în ţara noastră: conferința de lansare a primului proiect de cercetare "Harta longevității în Romania". Senatul Ştiinţific al Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a lansat proiectul fenomen ieri, alături de o echipă formata din medici, profesori, academicieni, cercetători și sociologi. Cu toţii caută răspunsuri si soluţii care să ne ajute să trăim nu doar mai mult, ci şi mai bine. 

de Redactia Observator

la 10.10.2024 , 08:03

România ocupă locul 33 în Europa în ceea ce priveşte speranţa de viaţă şi locul 95 la nivel mondial. Pentru a afla care sunt factorii care influenţează pozitiv calitatea vieţii, echipa implicată în proiect a început o cercetare amănunţită a factorilor genetici şi de stil de viaţă.

Stilul de viaţă surclasează factorii genetici

"În acest moment, principala concluzie este că stilul de viaţă surclasează factorii genetici. În acest moment este clar ca factorii de mediu şi comportamentul lor au contribuit la vârsta înaintă pe care o au", spune Lăcrămioara Frăsineanu, manager de proiect Senatul Stiinţific. Proiectul de cercetare dispune şi de o platformă interactivă.

Vezi și

"În momentul de faţă avem deja o determinare cantitativă disponibilă, motiv pentru care aducem în faţa dumneavoastră prima hartă virtuală a longevităţii disponibilă pe site-ul Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. Harta mapează top 5 localităţi la nivel de seniori şi top trei la nivelul fiecarui judeţ, după vârsta 85 plus", adaugă Lăcrămioara Frăsineanu, manager de proiect Senatul Stiinţific.

Pe acelaşi subiect

Ce mănâncă oamenii care au viaţă lungă

Subiecte dezbătute de catre specialişti în cadrul conferinţei au fost somnul şi calitatea lui, alimentaţia echilibrată şi gradul de activitate fizică în funcţie de starea de sănătate. "Pilonii definitorii care înseamnă nutriţie, activitate fizică, managementul stresului, somnul restaurator, nu orice fel de somn! Conexiunile sociale, relaţiile sociale sunt extraordinar de importante", explică Victor Voicu, academician.

"Ei au declarat o alimentaţie extrem de simplă. Legume, fructe, alimente fierte, neprocesate, multă mămăligă, nu pâine, asezonate cu activitatea fizică destul de intensă în vârsta adultă, pe care au păstrat-o la intensitate mai mică spre bătrâneţe", arată Nicole Thomas, medic primar medicină de urgenţă.

"Ne străduim să găsim persoanele care au o calitate bună a vieţii, aşa s-au şi recrutat aceste persoane implicate în proiect. Încercăm să vedem care este numitorul comun", spune Raluca Prodan, fondator clinică de longevitate. "Să traieşti echilibrat. Oamenii care trăiesc mult, de obicei sunt cei care evită bolile cronice. Dar cum să eviţi bolile cronice? Nu te stresa pentru lucruri. Toţi centenarii pe care i-am intervievat mi-au spus că mănâncă tot ce le place. Dar în cantităţi moderate, nu mănâncă prea mult", spune Walclaw Kroczek, reprezentant "Gerontology Research Group".

În România locuiesc peste 370.000 de persoane cu vârsta de peste 85 de ani. Cercetările în cadrul proiectului continuă.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Preferaţi să plătiţi cu cardul sau cash atunci când faceţi cumpărături?
Observator » Evenimente » Harta longevității în Romania. Ce mănâncă seniorii cu vieţi lungi şi ferite de boală: "Stilul de viaţă surclasează factorii genetici"