Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ignatul, păstrat cu sfințenie la români

Astăzi este mare sărbătoare. Biserica ortodoxă îl cinsteşte pe Sfântul Ignatie Teoforul. În calendarul popular, însă, este ziua în care are loc ritualul de sacrificare al porcilor sau Ignatul, aşa cum mai este cunoscut, în mai toate zonele ţării.

de Redactia Observator

la 20.12.2016 , 08:33

Astăzi este mare sărbătoare. Biserica ortodoxă îl cinsteşte pe Sfântul Ignatie Teoforul. În calendarul popular, însă, este ziua în care are loc ritualul de sacrificare al porcilor sau Ignatul, aşa cum mai este cunoscut, în mai toate zonele ţării.

În localitatea Ciocârlia, judeţul Constanţa, sătenii s-au strâns cu mic cu mare la o fermă pentru sacrificarea lui Ghiţă. După ce este pârlit, porcul este curăţat bine până când şoriciul devine galben-auriu. Adică e numai bun de mâncat. Tradiţia este respectată pas cu pas pentru că altfel, anul viitor, animalul va fi slăbit şi bolnav.

După ce porcul e tranşat bucată cu bucată, iar carnea fragedă ia drumul ceaunelor încinse bine de gospodinele satului, e pregătită şi mămăliguţa. Iar ţuica şi vinul fiert au făcut ca meniul să fie complet, iar pomana porcului... să alunece mai bine pe gât.

Vezi și

Alt colţ de ţară. Aceeaşi tradiţie. În familia Chiriac din Păunești, Vrancea, obiceiul e păstrat cu sfințenie. Pentru că în ziua de Ignat se află ce fel de iarnă vom avea.

Între timp, gospodina casei are grijă ca să pună tochitura pe foc și să pregătească un borș gustos pentru toți. Şi în Vrancea, după ce Ghiţă e gata tranșat, toți ai casei și ajutoarele lor participă la pomana porcului, udată din belșug cu vin roșu.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unei înşelătorii pe WhatsApp?
Observator » Evenimente » Ignatul, păstrat cu sfințenie la români