Antena Meniu Search
x

Ilie Carabulea a fost condamnat la 5 ANI DE ÎNCHISOARE în dosarul ASF-Carpatica!

Omul de afaceri Ilie Carabulea a fost condamnat definitiv, miercuri, de instanţa supremă, la cinci ani de închisoare în dosarul ASF-Carpatica, informează News.ro

Omul de afaceri Ilie Carabulea a fost condamnat definitiv, miercuri, de instanţa supremă, la cinci ani de închisoare în dosarul ASF-Carpatica, informează News.ro

Ilea Carabulea a fost achitat pentru infracţiunile de dare de mită, cumpărare de influenţă şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. În schimb, el a fost condamnat la cinci ani de închisoare, prin contopirea unor pedepse dispuse în acest dosar. De asemenea, i se vor interzice anumite drepturi, inclusiv acela de a ocupa vreo funcţie în cadrul unei societăţi comerciale, pentru cinci ani.

Instanţa a dispus achitarea fostului preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară Dan Radu Ruşanu.

Aceeaşi decizie, de achitare, a fost dispusă şi pentru Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru al Finanţelor Daniel Chiţoiu, pentru Elena Rusu, Călin Georgel şi Ioan Opriş.

Marian Mârzac, fost director general al SC Carpatica Asig SA, a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni cu executare, iar Radu Mustăţea, la data faptelor membru în Consiliul de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, a primit 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, Ana Crudu a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare, iar Dacian Vinereanu a primit 10 luni de închisoare cu suspendare. Carpatica Asig a primit o amendă penală de 250.000 de lei pentru dare de mită, societatea fiind obligată să publice de zece ori hotărârea de condamnare în presa scrisă sau audiovizuală.

Decizia instanţei supreme este definitivă.

În martie 2016, patronul Carpatica Asig Ilie Carabulea fusese condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la şase ani şi şase luni de închisoare în dosarul ASF, în timp ce fostul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară Dan Radu Ruşanu a fost achitat. Instanţa a decis condamnarea lui Carabulea, proprietar al firmelor SC Atlassib SRL şi SC Transcar SRL, societăţi prin intermediul cărora deţinea şi controla indirect societatea de asigurări Carpatica Asig SA, pentru constituirea unui grup infracţional în scopul protejării intereselor societăţii de asigurări.

Trimişi în judecată alături de el pentru constituirea grupului infracţional, Marian Mârzac, fost director general al SC Carpatica Asig SA, şi Radu Mustăţea, la data faptelor membru în Consiliul de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, au fost condamnaţi la 4 ani şi şase luni şi respectiv 3 ani şi şase luni de închisoare. Dan Radu Ruşanu, la data faptelor preşedinte al ASF, trimis în judecată pentru că şi-a folosit influenţa în folosul lui Carabulea, a fost achitat. Celelalte persoane acuzate că au aderat la grupul infracţional au primit pedepse cu suspendare sau au fost achitate.

Procurorii DNA arătau, în rechizitoriul trimis instanţei, că în anul 2012, SC Carpatica Asig SA avea o situaţie financiară precară şi necesita o infuzie de capital de circa 11 milioane de euro. Începând din mai 2013, Carabulea, Mustăţea şi Mîrzac "au constituit un grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii unor infracţiuni prin care se urmărea protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica Asig SA", susţin procurorii. Gruparea respectivă ar fi fost sprijinită de Dan Radu Ruşanu, precum şi de alte persoane din conducerea ASF, potrivit procurorilor.

Sursă: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Ilie Carabulea a fost condamnat la 5 ANI DE ÎNCHISOARE în dosarul ASF-Carpatica!