Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Imagini revoltătoare în Delta Dunări: 4 şalupe intră în plin într-o colonie de pelicani. Guvernatorul Deltei nu e impresionat: imaginile ar fi vechi de 7 ani

Imagini revoltătoare filmate în Delta Dunării: patru şalupe pline cu oameni intră în plin într-o colonie de pelicani. Incidentul s-a petrecut pe braţul Sfântul Gheorghe, dar ambarcaţiunile ar fi fost aduse de lângă Bucureşti. 

de Redactia Observator

la 11.05.2024 , 20:07

În imaginile filmate de un martor în Deltă, la Sfântu Gheorghe, se văd patru bărci cu motor pline cu oameni. Cei care conduc brcile accelerează în sincron n timp ce se apropie de stolul de pelicani aflat în faţa lor. Nu încetinesc şi nu opresc nici măcat în momentul în care intră direct în păsări. Ba mai mult, încep să dea mai multe ture printre ele. Sutele de pelicani se sperie şi încep să zboare haotic. 

Surse Observator spun bărcile nu ar fi din zonă, ci de lângă Bucureşti, din Snagov. Guvernatorul Deltei Dunării nu pare impresionat de caz. 

Bogdan Bulete, guvernatorul Deltei Dunării: Eu vă spun garantat că aceste imagini sunt din 2017-2018 maxim, pentru că eu eram în rezervaţie când s-a întâmplat evenimentul respectiv.

Vezi și

Fostul guvernator al Deltei îl contrazice

Pe acelaşi subiect

Mălin Muşetescu, fost guvernator al Deltei: Dacă ar fi existat din 2017 asemenea filmuleţe, cu siguranţă le vedeam, nu le-am văzut. E prima dată când le văd. Şi după cum arată, şi vreme sunt chiar lucruri care s-au întâmplat în perioada asta mai cu ploaie, cu vânt. Coincide şi vegetaţia. Cam aşa arată vegetaţia acum în Deltă. Cu siguranţă nu sunt bărcile de localnici cu care fac ei plimbări cu turiştii. Eu n-am mai văzut bărcile alea în Deltă şi umblu des.

Nu e singurul caz. În iunie 2021, alţi turişti au fost filmaţi în timp ce intră intenţionat cu barca cu motor într-un stol de pelicani. Barcagiul de atunci a fost concediat de patronul la care lucra, iar poliţia a deschis dosar penal. 

Delta Dunării are cea mai mare colonie de pelicani din Europa, protejată încă din 1940. Specialiştii cred ca astfel d eincidente sunt extrem d epericuloase si ar trebui luate măsuri urgent

Adrian Bâlbă, biolog: Dacă nu găsim mijloace de coergiţie, mijloace de a penaliza un astfe de comportament, de a penaliza definitiv un astfel de comportament, nu vom ajunge decât să vedem efectele acestora, de a speria animalele, de a distruge fauna, de a distruge natura.  

barcagiu ştie că animalul este deranjat, că este perioadă de cuibărire, perechile se formează şi este extrem de important pentru păsări să aibă linişte.

Nici măcar amenzile nu i sperie pe cei care fac astfel de gesturi. Cea mai mare sancţiune ajunge la 10 mii de lei. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunt pregătite autorităţile să facă faţă potopului care se abate peste România în acest weekend?
Observator » Evenimente » Imagini revoltătoare în Delta Dunări: 4 şalupe intră în plin într-o colonie de pelicani. Guvernatorul Deltei nu e impresionat: imaginile ar fi vechi de 7 ani