Antena Meniu Search
x

Video Impozitul pe locuinţe ar putea exploda, va apărea taxa pe zahăr, iar acciza la ţigări va creşte. Măsurile pregătite de Guvern

Guvernul vrea să acopere găurile din buget cu taxe noi. Impozite mai mari pe locuinţe, TVA crescut pentru băuturile carbogazoase şi accize majorate la ţigări. Sunt planurile coaliţiei de guvernare pentru a strânge mai mulţi bani. Şi nu sunt singurele măsuri fiscale luate în calcul în acest moment. 

Lucia Cujbă
de Lucia Cujbă

la 08.06.2022, 19:51

Vezi și

Coaliţia de guvernare discută despre majorarea impozitelor pe clădiri, adică a apartamentelor şi a caselor. În prezent, impozitul minim se calculează în funcţie de zonă şi de materialele folosite şi variază între 0,08%, şi 0,1%. Pentru un apartament de trei camere din Bucureşti, de exemplu, cu o valoare de impozitare de 150 de mii de lei, impozitul anual este de 0,1%, adică 150 de lei. Noua taxare ar urma să ia în calcul grila notarială. În acest caz, creşterea ar urma să fie de câteva zeci de lei.

Măsuri fiscale anunțate de Guvern

Ar urma să plătim cu 10 la sută mai mult şi pentru băuturile carbogazoase cu un conţinut ridicat de zahăr. TVA-ul ar creşte de la 9% la 19%. E o discuţie mai veche, dar care nu s-a concretizat până acum.

Şi creşterea accizei pe tutun e luată în calcul. Pachetul de ţigări ar putea costa cu 60 de bani bani mult, cel mai probabil chiar din iulie, întrucât calendarul actual de creștere a accizei a expirat şi e nevoie de unul nou.

În analiză e şi aşa-numita taxă de solidaritate. Firmele mari ar trebui să plătească, pe lângă impozitul pe profit, şi un impozit de 1% pe cifra de afaceri. Vizate ar fi 330 de companii, cu rulaj mai mare de 100 de milioane de euro. Cei mai mulţi bani ar veni de la companii gigant precum OMV Petrom, Dacia, Lidl, Kaufland, Ford sau Rompetrol. Majoritatea acestor modificări vor trebui adoptate până la finalul acestei luni ca să poată fi aplicate din 2023.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Impozitul pe locuinţe ar putea exploda, va apărea taxa pe zahăr, iar acciza la ţigări va creşte. Măsurile pregătite de Guvern