Antena Meniu Search
x

În cât timp dispare alcoolul din sânge. Ce efect au de fapt metodele de a păcăli "fiola" care arată alcoolemia

În perioada sărbătorilor, riscul de accidente creşte mai ales pe fondul consumului de alcool. Astfel, e bine ca şoferii să ştie după cât timp se pot urca la volan după ce au băut, dar şi cât de eficiente sunt metodele prin care unii dintre ei încearcă să păcălească fiola.

de Redactia Observator

la 30.12.2023, 13:55

În cât timp dispare alcoolul din sânge. Ce efect au de fapt metodele de a păcăli "fiola" care arată alcoolemia
În cât timp dispare alcoolul din sânge. Ce efect au de fapt metodele de a păcăli "fiola" care arată alcoolemia - Shutterstock

Medicul Tudor Ciuhodaru îi sfătuieşte pe şoferi să nu se urce la volan dacă au consumat alcool şi atrage atenţia că dispariţia completă a alcoolului etilic din sânge, la o alcoolemie de 100 mg/dl, sunt necesare 6-7 ore, cu condiţia stopării consumului de alcool, potrivit Agerpres

"În perioada sărbătorilor, peste 30% din şoferii cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani au condus cel puţin o dată sub influenţa băuturilor alcoolice. Doar câteva pahare multiplică de 10 ori riscul accidentelor rutiere. Unul din trei accidente mortale este direct legat de consumul de alcool", scrie Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.

Metodele de a păcăli "fiola", doar simple mituri

El evidenţiază faptul că metodele de a păcăli "fiola" care arată alcoolemia sunt doar simple mituri şi că nu au efect - nici spălatul pe dinţi, utilizarea gumei de mestecat, scorţişoara ţinută pe cerul gurii sau mestecatul de pătrunjel, afirmarea ingestiei de castraveţi muraţi sau de medicamente sub formă de soluţie alcoolică sau a bomboanelor ce conţin alcool.

"Din punct de vedere metabolic, curba alcoolemiei urmează două faze: de creştere rapidă (datorită absorbţiei digestive), urmată de scădere progresivă (datorită excreţiei, dar mai ales metabolizării alcoolului). Absorbţia este rapidă (după 20-30 minute alcoolul este decelabil în sânge) şi e influenţată de multipli factori: tipul de băutură, concentraţia în alcool, conţinutul gastric, motilitatea gastrică, asocierea cu medicamente", spune medicul.

90% din alcool este metabolizat hepatic

Spre deosebire de absorbţie, care e dependentă de concentraţie, eliminarea e independentă de aceasta - 90% din alcool este metabolizat hepatic iar restul este excretat renal, pulmonar şi prin piele. În medie se pot metaboliza 5-10 g/oră, iar după întreruperea consumului de alcool nivelul sanguin scade cu 10-25 mg/dl/oră.

"Pentru aceeaşi cantitate de alcool, nivelele alcoolemiei vor fi mai mari la cei cu volum corporal mai mic sau la cei cu activitate enzimatică mai scăzută (alcool dehidrogenaza, aldehid dehidrogenaza), femeile tinere fiind în principal afectate", mai scrie Ciuhodaru. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » În cât timp dispare alcoolul din sânge. Ce efect au de fapt metodele de a păcăli "fiola" care arată alcoolemia