Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video În Covasna, autorităţile au amânat exerciţiul sirenelor pentru aprilie. Au nevoie de timp să traducă avertizările din engleză

Au sunat sirenele a dezastru în toată România. Sau, cel puţin, asta şi-a propus exerciţiul de astăzi. În practică, însă, sistemul nu a funcţionat peste tot. Aşa că dacă nu aţi auzit nimic, nu v-a înşelat auzul. La sate, dacă nu au funcţionat alarmele, s-au auzit clopotele. Pentru cei aflaţi în apropierea graniţei cu Ucraina, sunetul sirenelor a dat fiori oamenilor.

de Redactia Observator

la 01.03.2023 , 19:26

În marile oraşe, au răsunat sirenele. Cu un război la graniţe şi jumătate de ţară ameninţată de cutremure, autorităţile au decis să testeze sistemul de alertă în caz de dezastre.

Raed Arafat: Exerciţiile chiar sunt pentru a descoperi unde sunt vulnerabilităţile, pentru a pregăti personalul mai bine, pentru a obişnui populaţia.

Pentru că sistemul nu a fost verificat de trei ani, nimeni nu mai ştie câte dintre sirenele din Capitală sunt funcţionale. În funcţie de urgenţă, alarma sună diferit: 5 sunete de 16 secunde pentru calamităţi, de 15 ori câte 4 secunde în caz de bombardament. Iar cel mai liniştitor semnal este cel continuu, de 2 minute, care înseamnă încetarea alarmei.

Vezi și

În caz de dezastre naturale cum sunt cutremurele sau inundaţiile, ori atac aerian cum s-a întâmplat în Ucraina, sirenele sunt pornite pentru a avertiza populaţia să se pună la adăpost. Se activează din centrele de comandă. Un astfel de punct se află în primăria sectorului 2 al Capitalei. În Bucureşti şi Ilfov sunt 527 de alarme montate pe cele mai înalte clădiri.

Pe acelaşi subiect

Localnic: Am auzit, dar foarte puţin.

Localnic: Da, le-am auzit.

Reporter: Suficient de tare?

Localnic: A fost suficient şi ştiam şi de toată campania.

Localnic: Nu le-am auzit.

Reporter: Unde erai?

Localnic: Acasă.

Daniel Vasile, Isu Bucureşti Ilfov: Nu avem o centralizare a raportărilor din teren, dar da ştim că unele dintre sirene nu au funcţionat în parametri

La Deva, mulţi au luat de bun exerciţiul şi s-au panicat

Localnic: Mi-a fost un pic frică.

Reporter: V-a luat prin surprindere?

Localnic: Da!

La nici 500 de metri de granița cu Ucraina, sunetul prelung al sirenelor nu este deloc un simplu exerciţiu. Localnicii se gândesc cu groază la războiul aflat la câţiva paşi.

Localnic: Vă spun sincer, s-a ridicat şi părul pe cap. E foarte greu. Îmi dau seama cât de greu e la ei acolo dar la noi să mai vină, să înceapă.

Localnic: Foarte urât sună. Şi stresant. Stresant.

Iar dacă nu merg sirenele, se încearcă metoda clasică, fără greş: bat clopotele în caz de dezastru.

Cei mai liniştiţi au fost oamenii din Covasna. La Sfântul Gheorghe, autorităţile au amânat miercurea sirenelor pentru luna aprilie. Şi-au dat seama în ultimul moment că mesajele de avertizare sunt în limba engleză, aşa că dezastrele să mai aştepte: au nevoie de timp să le traducă.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » În Covasna, autorităţile au amânat exerciţiul sirenelor pentru aprilie. Au nevoie de timp să traducă avertizările din engleză