Incendiu la spitalul Movila, noi detalii din anchetă. Tăieri cu flexul "la repezeală" în prezenţa pacientei, fără program de lucru aprobat de conducere
Incendiul care a izbucnit, în februarie 2024, într-un salon al Secției Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Ploiești s-a produs pe fondul unor tăieri cu flexul efectuate ''la repezeală, brutal'', fără program de lucru aprobat de spital și în prezența unei bolnave alimentate cu oxigen, arată datele din expertiza tehnică pirogenă, au precizat surse apropiate anchetei.
![](https://img.observatornews.ro/0/2025/1/29/608219/spitalul-movila-prahova-32b3393f.webp?w=430&f=2&v=2)
În urma evenimentului, pacienta, în vârstă de 82 de ani, a suferit arsuri pe corp și la nivelul căilor aeriene, iar ulterior a decedat. Conform surselor citate, martori din dosar au arătat că muncitorul pompier are obligația de a verifica zilnic clădirea, instalațiile electrice, căile de evacuare, mijloacele de intervenție și instalațiile de stingere a incendiului, iar în cazul lucrărilor cu foc, acest muncitor pompier emite permis de lucru cu focul, supraveghează lucrarea dacă nu există diriginte de șantier sau un șef de formație și controlează lucrările pentru a vedea dacă sunt respectate normele PSI.
În cazul incendiului din data de 26 februarie 2024, reprezentanții Serviciului Tehnic spun că nu au știut despre acea lucrare, fiind înștiințați abia după producerea incendiului, arată sursele menționate, citate de Agerpres.
Potrivit acestora, reprezentanții Serviciului Tehnic menționează că muncitorul pompier avea atribuția de a se sesiza din oficiu și să emită permis de lucru cu foc, aspect pe care nu l-a îndeplinit. Specialiștii care au realizat expertiza spun că flexul a fost folosit neconform, iar permisul de lucru cu foc semnat atât de constructor, cât și de spital era obligatoriu, însă el nu a fost întocmit.
Neregulile sesizate
- Incendiu la Spitalul Municipal Călăraşi, într-o cameră administrativă. Pacienţii nu au fost evacuaţi, dar a...
- Ce a înţeles preşedintele CCR din discursul lui JD Vance despre anularea alegerilor: "A spus că suntem o...
- Uniformă de 7.500 de lei a Poliţiei, distrusă după prima spălare: "Nu este un puzzle, nici fake news"
- Cine este autorul jafului de la sala de jocuri din Ovidiu. Individul are 19 ani și era căutat de poliția italiană
- Prima reacţie a CCR după anularea alegerilor. Reorganizarea turului 2, exclusă: "Ar fi o eroare grosieră şi o...
În cazul de față, pompierul de serviciu și personalul medical nu trebuiau să permită efectuarea lucrărilor cu pacienți în saloane și să înștiințeze rapid conducerea spitalului, se arată în expertiză, conform surselor apropiate anchetei.
De asemenea, specialiștii au punctat că personalul constructorului a executat lucrări cu foc deschis, respectiv tăieri cu flexul ale unor conducte din oțel, 'la repezeală, brutal, fără program de lucru aprobat de spital, în prezența unei bolnave afazice alimentată cu oxigen, cu informarea unor asistente diverse', fapt care nu s-a încadrat în prevederile cu implicare PSI prevăzute în contractul de lucrări.
În plus, în contract se menționa că executantul trebuie să notifice achizitoriului (adică spitalului - n.r.) data începerii efective a lucrărilor, având obligația, totodată, de a începe execuția lucrărilor numai după delimitarea suprafeței pe care se executa lucrarea, inclusiv a traseelor de acces, spun sursele citate.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰