Antena Meniu Search
x

Inedit! Lucruri pe care nu le ştiai despre Miguel de Cervantes

Pe 29 septembrie 1547, se năştea cel care avea să devină "Principele ingeniozităţii", simbolul literaturii spaniole!

Pe 29 septembrie 1547, se năştea cel care avea să devină "Principele ingeniozităţii", simbolul literaturii spaniole!

Aceasta este povestea lui Cervantes, cel mai mare scriitor spaniol, autorul miracolului care se numeşte "Aventurile iscusitului hidalgo Don Quijote De La Mancha". E poate acea carte care a atins cel mai mare număr de ediţii din lume, aceea care a fost tălmăcită în toate limbile cunoscute de civilizaţie. Citirea ei nu este o îndeletnicire de lector, ci un orgoliu de om.

Dar cine a fost Cervantes? Un om pe care angrenajul societăţii în care trăia l-a lovit, purtându-l din sărăcie în sărăcie, din dezamăgire în dezamăgire. A suferit, ca şi don Quijote al său, un destin de vitregii.

Se presupune că Cervantes s-a născut în Alcalá de Henares la 29 septembrie 1547, de Sf. Mihai (după calendarul catolic). A fost botezat la 9 octombrie 1547, în parohia Santa María la Mayor.

În certificatul de naștere scrie: „Duminică, a nouă zi a lunii octombrie, în anul Domnului o mie cincisute patruzeci și șapte, a fost botezat Miguel, fiul lui Rodrigo Cervantes și al soției sale doña Leonor. L-a botezat reverendul Bartolomé Serrano, preot prin harul dat de Maica Domnului. Martori au fost Baltasar Vázquez, Sacristán și cu mine, care l-am botezat și apoi am semnat. Bachiller Serrano.”

După ce răneşte, în timpul unui duel, un bărbat, acesta stârneşte furia regelui Filip al II-lea, motiv pentru care decide să plece din ţară natală. Italia părea un orizont minunat pentru Miguel, student sărac, poet cu rime sărace şi tocite.

Cervantes intră în serviciul lui Giulio Acquaviva, care avea să devină cardinal în 1570 și pe care probabil scriitorul l-a cunoscut la Madrid. Cei doi au mers împreună la Palermo, la Milano, în Florența, în Veneția, în Parma sau în Ferrara. După aceea însă, Cervantes s-a angajat ca soldat

A fost capturat de piraţi. A fost răscumpărat, iar ulterior a început să aibă probleme financiare. Discrepanţele dintre declaraţiile sale şi adevăr în postura de colector de taxe i-au adus închisoarea.

Liniştea celulei sale l-a făcut să îşi dea seama că poate folosi timpul din temniţă! A şovăit o clipă, a aprins lumânarea, s-a aşezat la masă, a privit hârtia pe care stă scris doar atât: "Domnului preşedinte al Consiliului Regal al Contabilităţii din Madrid" Trase asupra acestora o linie groasă şi începu să scrie primele cuvinte din noua carte, Don Quijote de la Mancha: "Într-un sătuc din La Mancha, de al cărui nume nu ţin să-mi aduc aminte, nu-i mult de când trăia un cavaler din cei cu lancea în panoplie, scutul străvechi, mârţoaga pricăjită şi cu ogarul iute de picior",

A încercat să evadeze de patru ori, în cele din urmă fiind eliberat cu ajutorul financiar oferit de nişte călugări.

Părinţii i-au oferit o logodnică, pe dona Cătălina de Salazar Palacios y Vozmediano, rudă mai depărtată de-a lor, care trăia cu mama ei în Esquivias. Se căsătoreşte cu tânăra de doar 19 de ani, însă alege să se despartă, aceasta neputând să-i ofere un copil. El avea puţin peste 30 de ani...

Din 1604, se instalează la Valladolid (pe atunci Curtea Regală a lui Filip al III-lea al Spaniei), iar în 1605 reușește să publice prima parte din opera sa principală, „El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha”. Ea a marcat începutul realismului ca estetică literară și a creat specia denumită roman modern, un roman polifonic, ce va avea o influență remarcabilă, prin cultivarea a ceea ce s-a numit „o scriere dezlănțuită”, în care artistul se poate manifesta „epic, liric, tragic, comic”, cu o aparentă ingenuitate parodiind toate genurile literare.

Se obișnuiește să se spună că Miguel de Cervantes și William Shakespeare au decedat în aceeași zi. Acest lucru este însă imposibil, deoarece, chiar dacă au murit în aceeași dată, în Marea Britanie se utiliza calendarul iulian, în timp ce în Spania se adoptase cel gregorian.

Primul ministru israelit David Ben Gurion a învățat spaniolă pentru a putea citi „Don Quijote” în limba originală.

Nu există imagini reale ale lui Cervantes. Există doar picturi bazate pe descrierile fizice pe care autorul însuși le-a sugerat în scrierile sale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Inedit! Lucruri pe care nu le ştiai despre Miguel de Cervantes