Antena Meniu Search
x

Video Influențe franco-oltenești la Timișoara: foie gras, mămăligă și praz, în meniul special pregătit pentru expoziția Constantin Brâncuși

Capitala Culturală are gust, iar bucătarii și somelierii se întrec să le ofere turiștilor și locuitorilor experiențe memorabile, în farfurie. Cu atât mai mult acum, când tot orașul vibrează, înaintea celei mai importante expoziţii din istoria recentă a Timișoarei: expoziția Constantin Brâncuși. După luni de studiu și testări, un chef bucătar a pus la punct un meniu special, inspirat din lucrările sculptorului, ce aduce în farfurie influențe franco - oltenești. 

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 24.09.2023, 20:40

Vezi și

Toate elementele sunt atent numărate. Pieptul de rață, specific bucatăriei franțuzești, este combinat cu tradiţionala mamăligă și dulceața de prune afumate. Remus Tomici e chef bucătar. Luni întregi a trecut, pe rând, de la masa de studiu, la cea din bucătărie, ca să poată recrea în farfurie, parte din genialitateasculptorului.

Lucrările lui Constantin Brâncuși l-au inspirat ca să compună un meniu special, pentru cel mai important eveniment cultural din Timișoara ultimelor decenii.

  • Remus Tomici, chef bucătar: Aici avem o terină de foie gras, care reprezintă "Măiastra", cu dulceaţă de ceapă roşie şi merişoare, un sos de mango, ca să mergem în fusion şi bineînţeles, un crocant de praz, ca să ne întoarcem la originile lui Brâncuşi.

Meniul are şase preparate fusion, de inspiraţie franco - oltenească

Pe acelaşi subiect
  • Remus Tomici, chef bucătar: Aici avem un preparat pentru care m-am inspirat din Poarta Sărutului, creată de Brâncuşi. Sunt cateva detalii în preparat, care arată ca pe Poarta Sărutului. Este vorba de un rulou de păstrăv, condimentat, asezonat, rulat. 

Iar totul este întregit de un desert. 

  • Remus Tomici, chef bucătar: Am încercat să folosesc ingredinte atât locale, cât şi franţuzeşti, ca să punem drumul lui Brâncuşi, de la Hobiţa, Bucureşti şi apoi Paris. 

Fiecare preparat are vinul lui.

  • Mariana Coraș, somelier: Au fost alese vinuri din Oltenia profundă, aşa le-am numit, crame din regiunea Olteniei, iar la fiecare preparat a fost ales vinul potrivit. 
  • Iulia Pop, reporter Observator: Masa Tăcerii, Măiastra, Poarta Sărutului și Regele Regilor sunt doar câteva dintre operele lui Constantin Brâncuși care au gust, miros și arome franco-oltenești. Cu vinul potrivit, obligatoriu de pe dealurile Olteniei, totul se transformă într-o experiență senzorială. 

Un meniu complet, de inspiraţie Brâncuşi, costă 490 de lei. Expozitia se deschide in 30 septembrie la Muzeul Național de Artă din Timișoara.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Influențe franco-oltenești la Timișoara: foie gras, mămăligă și praz, în meniul special pregătit pentru expoziția Constantin Brâncuși