Antena Meniu Search
x

Video Îngerul păzitor de la 112: Florin a salvat viaţa unui bebeluş, spunându-le părinţilor ce să facă pas cu pas. "A început să plângă şi atunci mi-am dat seama că este bine"

Un dispecer ISU a devenit eroul unei familii din judeţul Cluj după ce a salvat, prin telefon, viaţa unui bebeluş. Copilul de doar 3 luni se înecase şi nu mai putea să repire, iar el le-a spus părinţilor ce să facă pentru ca cel mic să-şi revină. Întreaga poveste a fost împărtăşită pe pagina de Facebook a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. 

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 07.02.2024, 21:07

Vezi și

Dispecer: Dispeceratul ISU-SMURD Cluj, bună ziua. Spuneţi. Ce s-a întâmplat cu copilaşul? Respiră acum copilaşul? Rugaţi pe cineva care este acolo la faţa locului să ia copilaşul pe antebraţul lui şi să îl lovească de jos în sus. 

Îngerul păzitor de la 112

Aşa a început apelul la 112 la care a răspuns Florin Oneţ. Acum aproape două decenii a devenit pompier, iar de şase ani lucrează ca dispecer în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din Cluj. Ieri, sfaturile sale l-au salvat pe Ionuţ, un bebeluşul de trei luni. 

Mama lui Ionuţ: I-am dat Espumisan pentru colici, nişte picături pentru moalele capului şi când i-am dat alea s-a înecat. Nu mai respira, era cu ochii închişi. L-am spălat pe faţă cu apă rece...

Pe acelaşi subiect

Mătuşa copilului a sunat imediat la Urgenţe.  

Mătuşa copilului - dispecer: - Respiră copilul?

- Da, însă foarte greu!

- Știți să aibă probleme de sănătate?

- Nu, dar tocmai ce a băut lapte și i-am dat câteva picături pentru colici. Probabil că s-a înecat!

Florin i-a îndrumat pas cu pas pe adulţi ce să facă în această situaţie critică. 

Florin Oneţ, plutonier adjutant: Telefonul era pe difuzor, i-am spus mamei să ia copilul în braţe să îl bată uşor pe spate, după care mi-am dat seama că cel mic respiră tot mai greu şi se agravează starea lui. 

Tatăl bebeluşului a intrat şi el pe fir. 

Tatăl copilului-dispecer: Vă rog să îl țineți pe brațul dumneavoastră și cu podul celeilalte palme să îl loviți în spate, ușor, de jos în sus! 

- Niciun rezultat!

Într-un final, manevrele au dat rezultate.  

Florin Oneţ, plutonier adjutant: Copilul a început să elimine laptele şi să plângă şi atunci mi-am dat seama că este în regulă. Am făcut mult teren la Huedin, multă practică şi pe SMURD şi mă ajută în continuare. 

8 din 10 români nu ştiu să acorde primul ajutor.  

Alex Prunean, reporter Observator: În cazurile de înec, cu lichide sau mâncare, fiecare secundă face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Cu cât durata oxigenării este mai mare, cu atât leziunile devin mai severe. După 5-6 minute, spun specialştii, creierul moare, adică pacientul intră în moarte cerebrală. 

Dan Curta - coordonator Smurd Cluj: Încurajăm să tuşească, să încerce să elimine corpul străin. Îl aplecăm uşor în faţă şi îi aplicăm cinci lovituri între omoplaţi. Dacă aceste lovituri scapulare nu au avut eficienţă, vom aplica manevra Heimlich. Facem compresiune la nivelul abdomenului, nu la nivelul toracelui. Plasăm mâinile la jumătatea distanţei dintre ombilic şi piept. Se pune parte dură, pumnul, mâna cealaltă, şi mişcările sunt efectuate antero-posterior şi de jos în sus, uşor. Ne plasăm cu umărul între umerii victimei. Mişcarea va trebui să fie bruscă. Facem cinci compresiuni de genul acesta. Manevra Heimlich, la bebeluşi, nu o efectuăm la nivelul stomacului sau la nivelul abdomenului, ci pe treimea inferioară a toracelui. 

Anual, 70.000 de oameni mor pentru că nu primesc primul ajutor la timp. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Îngerul păzitor de la 112: Florin a salvat viaţa unui bebeluş, spunându-le părinţilor ce să facă pas cu pas. "A început să plângă şi atunci mi-am dat seama că este bine"