Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au găsit peşte "proaspăt" de trei săptămâni
Mâncăm peşte aşa-zis proaspăt, pescuit în urmă cu aproape o lună la mii de kilometri distanţă! Este avertismentul inspectorilor de la Protecţia Consumatorilor, care au găsit chefal alterat la vânzare, încă în termenul de valabilitate.
Mâncăm peşte aşa-zis proaspăt, pescuit în urmă cu aproape o lună la mii de kilometri distanţă! Este avertismentul inspectorilor de la Protecţia Consumatorilor, care au găsit chefal alterat la vânzare, încă în termenul de valabilitate. O lacună în legislaţia europeană permite ca peştele importat să stea şi trei săptămâni în galantare. Producătorii locali, în schimb, nu pot vinde peşte proaspăt mai vechi de trei zile.
Chefalul descoperit de inspectorii de la Protecţia Consumatorilor într-un magazin din Constanţa este într-o stare avansată de alterare. Cu toate acestea, peştele adus din Italia nu a depăşit termenul de valabilitate de pe etichetă.
Legislaţia europeană le permite exportatorilor să stabilească propriul termen de garanţie. Aşa se face că peştele aşa-zis proaspăt poate ajunge şi după trei săptămâni în magazinele noastre. Nu acelaşi lucru se întâmplă cu peştele românesc.
Este un dublu standard, susţin organele de control, care le cer şi străinilor să respecte aceleaşi reguli.
"Nu suntem pelicanii Europei"
Apelurile au rămas, până acum, fără răspuns. Autoritatea Sanitar Veterinară a refuzat să comenteze subiectul, afirmând că nu are competenţe în domeniu. Între timp, cele peste 13 mii de tone de peşte care intră anual în România continuă să fie vândute cu termene de garanţie stabilite de străini.
Alte semne că peştele este stricat sunt ochii înfundaţi sau pielea care, odată apăsată, nu mai revine în poziţia iniţială. Aproape 5 tone de peşte din import au fost retrase după controlul inspectorilor de la Protecţia Consumatorilor
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰