Antena Meniu Search
x

Inundaţiile lovesc România, iar prognoza meteo ne dă mari bătăi de cap

Ciclonul mediteranean a blocat România sub ploi, grindină şi vijelii. Zone întregi din ţară sunt răvăşite. În Bistriţa-Năsăud a fost cod roşu de inundaţii. Iar oamenii au primit mesaje Ro-Alert, să se adăpostească. Inundaţiile au făcut deja pagube în şase judeţe.

de Redactia Observator

la 17.05.2019, 19:50

Vezi și

Ciclonul mediteranean a blocat România sub ploi, grindină şi vijelii. Zone întregi din ţară sunt răvăşite. În Bistriţa-Năsăud a fost cod roşu de inundaţii. Iar oamenii au primit mesaje Ro-Alert, să se adăpostească. Inundaţiile au făcut deja pagube în şase judeţe. Iar în această după-amiază, furtunile violente au lovit şi sudul ţării. Meteorologii spun că vremea extremă nu şi-a arătat încă toată forţa.

După o dimineaţă cu soare, s-au rupt norii deasupra Capitalei. Timp de o oră, a fost cod galben de ploi torenţiale, grindină şi vânt.  

Bistriţa-Năsăud, judeţul cel mai afectat de inundaţii

Violenţa fenomenelor meteo a fost amplificată de ciclonul mediteranean care a blocat practic formaţiunile noroase deasupra ţării noastre. În zona Capitalei, s-au format aşa-numitele celule convective - nori groşi, dezvoltaţi pe verticală, în interiorul cărora apar şi curenţi puternici. Aşa se explică şi forţa ploilor torenţiale. Cod galben de ploi a fost şi în câteva judeţe din sud.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Nu este exclus ca în orele următoare să apară atenţionări meteo pe perioade scurte de timp pentru fenomene extreme. Codul roşu de inundaţii a fost din nou emis azi pentru zonele deja afectate de viituri din Bistriţa-Năsăud. Acolo au curs şi mesajele Ro-Alert. Apa a distrus mai multe locuinţe. 

Sub ape a fost şi oraşul Târgu Jiu, după o ploaie care a început cu grindină şi furtună. 

Oamenii dau vina şi pe reţeaua de canalizare făcută prost. Au putut ieşi din casă doar cu cizme de cauciuc. 

Inundaţiile au făcut pagube în 22 de localităţi din şase judeţe. În timp ce Moldova se lupta cu apele, drumarii încercau să scoată Transfăgărăşanul de sub nămeţi de câţiva metri.

Tornadă înregistrată în Ucraina şi grindină în Italia

Vremea, care nu are nimic în comun cu luna calendaristică în care ne aflăm, surprinde cu fenomene neobişnuite în toată Europa. În Ucraina, un şofer a filmat o tornadă.

Tot în zona tornadei au căzut bucăţi imense de gheaţă. Şi în sudul Italiei, grindina a lăsat în urmă un tablou de iarnă. 

În România, până duminică, continuă ploile abundente, în special în Moldova şi la munte. 

La începutul săptămânii viitoare, ciclonul mediteranean se va reîncărca cu umiditate, ceea ce înseamnă că perioada furtunilor violente se va prelungi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Inundaţiile lovesc România, iar prognoza meteo ne dă mari bătăi de cap