Antena Meniu Search
x

Klaus Iohannis: "Graţierea are sens pentru cei care sunt în închisori, nu pentru cei care stau în Parlament!"

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit marţi seara despre riscul ca România să fie amendată drastic de CEDO, dacă nu se adoptă ordonanţele graţierii şi amnistiei, dând vina pe parlamentari, care vor să scape de urmăriri.

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit marţi seara despre riscul ca România să fie amendată drastic de CEDO, dacă nu se adoptă ordonanţele graţierii şi amnistiei, dând vina pe parlamentari, care vor să scape de urmăriri.

Totă lumea mă întreabă ce se întâmplă la voi în ţară. Am adus discuţia despre o decizie CEDO, posibile amenzi. Am fost lămurit. Pot să lămuresc câteva lucruri despre procedură, nu juridice. Această decizie va fi redactată în prima jumătate a acestui an. Ea se va referi la situaţia din închisorile româneşti. Se va arăta ce nu funcţionează, unde sunt problemele, se va da un termen destul de genros, pentru ca în România să găsim soluţii.

Să găsim un pachet de măsuri care vine să îmbunătăţească situaţia din România. Graţierea este doar o posibilă soluţie, o mică parte din întregul pachet care trebuie elaborat la noi. 

Nici vorbă de o presiune din partea CEDO. Lucrurile sunt rezonabile şi vor fi puse la dispoziţia României. Nu va exista o sancţiune pentru România. Pot să vă spun cu toată claritatea că nu va fi niciun fel de amendă. Amenzile nu se dau pauşal. Dacă România elaborează un pachet de măsuri care satisface cerinţele CEDO, atunci toate dosarele pe această speţă vor fi returnate României. Altfel, aceste dosare vor rămâne la CEDO şi vor fi tratate individual. Dar nu va fi nicio amendă, rezolvăm problema acasă.

Este o situaţie specială la noi, am crezut că este bine să dau aceste lămuriri. Nu e treaba Administraţiei Prezidenţiale să se ocupe de aceste chestiuni. E treaba Minsiterului Justiţiei.

Chestiunea cu referendumul e o problemă politică şi se referă la abordarea politică. Graţierea e o parte mică din pachetul de soluţii. Graţierea nu e o soluţie. La noi acasă problema s-a pus total greşit. Ceea ce vă spun eu ştiu şi cei de la Ministerul Justiţiei. 

Graţierea are sens dacă se graţiază cei care sunt în închisori, nu cei care stau în Parlament şi aşteaptă graţierea. 

Pe întrebarea de la referendum mai lucrăm. E treaba lui Dragnea şi a lui Grindeanu cât costă referendumul, ei au adus situaţia aici. Democraţia nu se poate măsura în bani. Sigur, sunt ceva cheltuieli administrative, dar vă asigur că de aici nu sărăceşte bugetul româniei. Până şi domnul Grindeanu cred că, în PSD, are dreptul la o opinie.

Iohannis a avut, la Strasbourg, o întâlnire cu preşedintele Curţii Europene pentru Drepturile Omului. În cadrul acestei întâlniri, şeful statului a cerut un "punct de vedere clar" cu privire la OUG-urile pe tema graţierii şi modificării legislaţiei penale, în condiţiile în care majoritatea parlamentară invocă decizii ale CEDO pentru a promova aceste acte. Preşedintele a dorit să obţină şi informaţii de la CEDO cu privire la decizia pilot de sancţionare a României în cazul condiţiilor din penitenciare.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » Klaus Iohannis: "Graţierea are sens pentru cei care sunt în închisori, nu pentru cei care stau în Parlament!"