Antena Meniu Search
x

Video ÎPS Teodosie acuză autoritățile de "minciună" și așteaptă banii de la asigurare după incendiul de la Arhiepiscopie. "Ce autorizație să luăm dacă podul exista?"

Focul s-a stins, în urmă au rămas întrebările. A fost nevoie ca un incendiu să mistuie acoperişul Arhiepiscopiei Constanţa ca autorităţile locale să îşi pună întrebări despre legalitatea construcţiei. Şefii oraşului spun, azi, că podul clădirii monument de patrimoniu ar fi fost edificat în 2007 şi că ar fi fost ridicat fără autorizaţie. "O minciună!", e prima reacţie a Arhiepiscopului Tomisului. Cert e că nicio autoritate nu a ştiut, vreme de 15 ani, ce se află sub acoperişul uneia dintre cele mai cunoscute clădiri din Constanţa.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 18.10.2022, 19:52

Vezi și

A ars cu flăcări până la cer podul Arhiepiscopiei Constanţa. După foc, ies la iveală neregulile, la trei zile de la incendiu.

Vergil Chitac, primar Constanta: Noi vorbim acum de 2007 şi administratorul public a spus, asta vă spun şi eu. Am dat dispoziţie să verifice dacă într-adevăr a existat o autorizaţie de construcţie pentru că acolo dacă nu mă înşel s-a mansardat, s-a supraetajat în 2007. Cei de la urbanism caută în arhivă.

Nici acum autorităţile locale nu au un răspuns clar: s-au respectat sau nu legile lumeşti?

Felicia Ovanesian, administratorul orașului Constanţa: Din verificările efectuate până la acest moment, nu există autorizaţie de construire sau nu a existat autorizaţie de construire pentru podul clădirii de pe Arhiepiscopiei numărul 23.

Pe acelaşi subiect

ÎPS Teodosie acuză autoritățile de "minciună"

ÎPS Teodosie: Am vorbit şi cu domnul primar Chiţac şi cu doamna Ovanesian şi dumnealor ne-au lăsat de înţeles, din declaraţiile pe care ni le-au oferit, că podul a fost construit ulterior clădirii şi că nu există autorizaţie de construire. Minciună! Noi nu am umblat la niciun acoperiş care să fie construit ulterior. Păi podul exista. Ce autorizaţie să luăm, dacă exista?

Reporter: Părinte, pentru ceea ce s-a făcut în acest pod există autorizaţie de construcţie, chiliile sau ce era acolo?

ÎPS Teodosie: Da, dar în pod omul îşi organizează cum poate. Îşi pune materialele, nu se pune problema.

În seara incendiului, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei spunea că la momentul izbucnirii focului în mansardă erau mai mulţi călugări.

Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului: Era vorba numai de călugări, care s-au autoevacuat. Da, la mansardă. Prima oară au încercat ei să izoleze, au observat că într-o cameră s-a aprins o flacără, au încercat să-l izoleze.

Felicia Ovanesian, administratorul orașului Constanţa: Din informațiile mele, supraetajarea neautorizată a fost edificată în 2007 la nivelul municipiului Constanţa, în evidenţele Primăriei Constanţa pentru locaţia Arhiepiscopiei. Nu mai exista vreo autorizaţie emisă pentru construire din anul 2000.

Asupra clădirii monument istoric nu poţi interveni fără un aviz al Ministerului Culturii.

Magdalena Tiţă, Direcţia de Cultură Constanţa: Nouă nu ne-a fost solicitat vreodată vreun aviz pentru această clădire. Nu avem planuri ale construcţiei, deci nu deţinem aşa ceva. Ştim doar că e un pod, nu am fost niciodată întrebaţi concret. Dacă podul acela ar fi trebuit amenajat, clădirea fiind monument, atunci trebuia solicitată şi de la noi o hârtie.

Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului: Clădirea asta este aşa cum o vedeţi din 1932. Podul a fost dintotdeauna acolo. Sus erau nişte spaţii amenajate, eu nu cunosc la ora asta ce autorizaţii trebuiau şi ce nu trebuiau.

În sprijinul afirmaţiei sale, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei a trimis presei şi fotografii de epocă, în care se vede că forma acoperişului a rămas neschimbată.

ÎPS Teodosie: Sigur, este asigurată. Vom primi bani şi de la asigurări.

Felicia Ovanesian, administratorul orașului Constanţa: Mie nu mi se pare etic să dau bani să refac ceva ce nu a fost niciodată autorizat.

Asiguratorii au venit azi şi au început verificarea clădirii. E o muncă de durată.

Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului: Asiguratorii au venit astăzi, au început evaluarea, nu ştim cât o să dureze pentru că ei ca asiguratori vor să verifice. O clădire de dimensiunea asta nu se verifică într-o oră-două.

Reporter: Dacă este distrugere din culpă, deci laşi acolo din greşeală o lumânare, asigurarea nu intră în vigoare.

Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului: Păi asta să stabilească ei. Nu noi ne facem propriile legi.

În incendiu au ars obiecte personale ale călugărilor, mobilă, materiale textile, cărţi de rugăciune. Focul a distrus complet acoperişul clădirii de patrimoniu, iar structura imobilului ar trebui şi ea verificată, ca nu cumva să fi fost afectată de tonele de apă folosite de pompieri pentru a stinge flăcările. Pagubele încă nu au fost evaluate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » ÎPS Teodosie acuză autoritățile de "minciună" și așteaptă banii de la asigurare după incendiul de la Arhiepiscopie. "Ce autorizație să luăm dacă podul exista?"