Antena Meniu Search
x

Video Iulian şi-a transformat pasiunea în artă, iar acum vinde lucrări de mii de euro. Un singur metru pătrat de mozaic poate ajunge la 5.000 de euro

Unde cei mai mulți oameni văd cioburi, el vede artă. Din bucăți de sticlă sau de piatră, creează puzzle-uri de mii de euro. Pare o joacă, dar este una dintre cele mai vechi și mai complexe forme de artă din lume. E arta mozaicului și îi aflăm secretele de la Iulian Moldovan, un tânăr care transformă cioburile în povești. 

Ana Maria Gheorghe
de Ana Maria Gheorghe

la 11.02.2024, 20:54

Vezi și

Iulian Moldovan: E o joacă. Nu plec de la ideea că aşa va arăta. Pur şi simplu improvizez şi la final iese rezultatul. E o joacă foarte plăcută, relaxantă.  

Şi, ca orice joacă, e irezistibilă. Aşa că am intrat în joc. Regulile sunt simple. Se ia o bucată de sticlă, de piatră sau de ceramică. Se sparge şi se lipeşte cu un amestec de făină şi apă. La finalul jocului, care poate dura şi câteva luni, ar trebui să obţii cam aşa ceva.

Şi-a transformat pasiunea în artă, iar acum vinde lucrări de mii de euro 

Un portret în zeci de nuanţe. O iguană cât un perete. Ori o icoană finisată până în cel mai mic detaliu. Dar, pentru asta, mai ai nevoie de ceva: talent, imaginaţie, răbdare, inspiraţie şi mai ales experienţă. Iulian Moldovan face mozaic de 17 ani. Prin mâinile lui au trecut milioane de pietre, iar el ştie sunetul şi forma fiecăreia. 

Pe acelaşi subiect

Iulian Moldovan-reporter: Cumva, simţi piatra. Când presezi, îţi dai seama dacă se va tăia uşor. Sună într-un fel, simţi într-un fel cleştele. 

- S-a tăiat bine, uite! Am reuşit, aş putea să o pun aici. A început să-mi placă! 

- Este ca un fel de puzzle, îţi creezi propriile piese pe care le aşezi după un desen stabilit de tine şi creezi lucrarea finală. 

Arta a fost parte din viaţa lui de când se ştie. 

Iulian Moldovan: Tatăl meu picta când eram noi mici, suntem mai mulţi fraţi, stăteam nopţile cu el să mă uit cum pictează. A început să-mi întindă şi mie o pânză, să pictez şi eu împreună cu el... 

Avea patru ani. De atunci a început să-şi imagineze tot felul de lumi fantastice, pe care a învăţat cu timpul să le transpună în mozaic. A furat meseria de la artiştii care fac lucrări religioase şi apoi şi-a creat propriul stil. 

Iulian Moldovan: Nu există o şcoală care să te înveţe lucrul ăsta, dar există artişti de la care să înveţi. Tehnica mozaicului e o tehnică foarte scumpă. Pentru România vorbesc. Poate ajunge între 1000 de euro metrul pătrat şi 5000 de euro, în funcţie de lucrare, cât de complexă e. 

Lucrările lui au ajuns în case din România, Franţa, chiar şi Statele Unite. Pe pereţii unor restaurante sau în pieţe publice. 

Acum, lucrează la o vioară specială.  

Iulian Moldovan: Este un proiect al unei persoane din Germania. Tatăl lui este violonist şi are o fabrică de creat viori. Bineînţeles că nu mai sunt funcţionale, vor fi doar ca prezentare şi folosit doar ca obiect de artă. 

Visează ca într-o zi mozaicul să devină şi la noi o artă stradală. Să fie parte din oraşele noastre, aşa cum se întâmplă de exemplu în Lisabona sau Barcelona. 

Iulian Moldovan: Am avut o tentativă de a face o faţadă de casă de cultură, am lucrat cam 100 mp, a fost şi lucrarea mea de dizertaţie. Între timp, au renovat faţada casei şi au pus polistiren peste. 

Deşi nu foarte răspândită în România, în afara bisericilor, arta mozaicului are o istorie lungă în lume. Cele mai vechi lucrări, descoperite în vechea Mesopotamia, au aproape 5 milenii. De atunci, oamenii continuă să lipească piatră cu piatră, ciob cu ciob. Dincolo de joacă, pentru Iulian e şi un vis. 

Iulian Moldovan: De câte ori îmi spun visul ăsta, lumea râde şi nu are foarte multă încredere, dar îmi doresc să fiu unul dintre cei mai importanţi artişti de mozaic ai lumii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 17 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Iulian şi-a transformat pasiunea în artă, iar acum vinde lucrări de mii de euro. Un singur metru pătrat de mozaic poate ajunge la 5.000 de euro